Pretraga

Konačno otvorena jedina neobnovljena škola nakon rata u Vukovaru, pogledajte kako sada izgleda

A- A+

Jedina neobnovljena osnovna škola u Vukovaru nakon Domovinskog rata, Osnovna škola Nikole Andrića, konačno je obnovljena i otvorena početkom školske godine 2022./2023. Obnovu vrijednu više od 24 milijuna kuna financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u visini od 80 posto, a Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija financirali su obnovu u iznosima po 10 posto. Otvaranju je prisustvovao i ministar Radovan Fuchs koji je kritizirao ovako dugo trajanje obnove.

Foto: Grad Vukovar | Screenshot Google Maps

Nakon više od 30 godina, konačno su završeni radovi na jedinoj neobnovljenoj školi u Vukovaru koja je stradala u tijekom Domovinskog rata, objavljeno je na stranicama grada. Osnovna škola Nikole Andrića svoja je vrata učenicima otvorila na prvi dan nastave školske godine 2022./2023., a otvaranju je prisustvovao i ministar Radovan Fuchs.

– Čitav splet nesretnih okolnosti koji se zbivao kroz sve ove godine teško može opravdati ovoliko otezanje. Danas je to jedna moderna škola, rekao je ministar.

‘Generacije učenika školovale su se u doista ružnim i neprimjerenim uvjetima’

Obnova je vrijedna više od 24 milijuna kuna, a financirana jeod strane Minsitarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 80 posto, a ostalih 20 posto financirao je Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija.

– Nakon preuzimanja osnivačkih prava nad osnovnim školama s područja grada Vukovara, ali i puno prije toga, borili smo se obnovu škole. Bila je ovo 31 jako dugačka godina za sve generacije učenika koje su se školovale u doista ružnim i neprimjerenim uvjetima, posebice vremenu 21. stoljeća. Sada je to stvar prošlosti, čovjek kada je na cilju polako zaboravlja loše stvari. U ovom dugom procesu bilo je puno ljudi koji su na razne načine pomagali obnovu, na čemu im se trebamo zahvaliti. Grad Vukovar je činio i činiti će i dalje sve što je u njegovoj moći kako bi stvarali najbolje uvjete školovanja za mlade Vukovarce, izjavio je gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava.

Obnova na vodotornju krenula je prije obnove na školi

Podsjetimo, Sporazum o obnovi, dogradnji i nadogradnji zgrade i sportske dvorane potpisali su iz MZO-a 2019. godine dok je na čelu bila bivša ministrica Blaženka Divjak koja je tada komentirala kako je upravo ta škola simbol onoga što školstvo u Hrvatskoj ne bi trebalo biti.

Još je 2017. godine učenik te škole, koja je bila u derutnom stanju i oštećena od metaka i granatiranja, pitao tadašnjeg ministra Predraga Šustara zašto se prije škole obnavlja vodotoranj.

– Ako je naša škola prva na redu za obnovu, zašto se onda vodotoranj počeo obnavljati?, upitao je učenik.

– Aha. E, da. To su isto tako stvari koje se planiraju. Država ima svoje kao neke razrede. Moj razred se bavi školama, vama, fakultetima, sportom, a netko drugi se bavi nekim drugim stvarima, odgovara Šustar.

Izdvojeni članak

Vukovarski učenik pitao ministra zašto se prije škola obnavlja vodotoranj

S krovova je padao crijep, zidovi su imali rupe od metaka…

Još smo prije pisali o slučaju ove škole gdje su učenici redovno pohađali nastavu, ali uz mnoge infrastrukturne probleme. Najveći problem su bile sprave koje su neispravne i vrlo često su se događale nezgode, a uz to brigu im je stvarao i beton koji je jako neravan i oronuo te vidljive i rupe u zidovima.

S krovova škole otpadao je crijep, što je svakodnevno ugrožavalo čak i živote školaraca. Parket školske dvorane također je neravan pa se nerijetko dogodilo da prilikom nastave učenici poderu odjeću.

No, ove je godine učenike dočekalo novo ruho njihove škole, a zadovoljstvo obnovom izrazila je i ravnateljica škole Josipa Kotromanović-Sauka koja je istaknula kako je škola sada napokon spremna za učenike koji će u njoj stjecati nova znanja i vještine.