Pretraga

Krapinski srednjoškolci grade simulator leta i razbijaju predrasude o strukovnim školama

A- A+

Učenici Srednje škole Krapina pokrenuli su Project bTech, u sklopu kojeg su odlučili primijeniti svoja znanja i izgraditi simulator leta. Za ovaj izrazito kompleksan i sofisticiran tehnički proizvod odlučili su se kako bi promovirali strukovne škole i pokazati što sve strukovnjaci mogu.

foto: Facebook

Izdvojeni članak

Dobri duh: Mladi strukovnjaci popravljaju kolica i friziraju u Društvu multiple skleroze Split

Project bTech pokrenuli su učenici Karlo Jugec, Marko Krsnik, Bruno Habus i Marko Frajzman pod mentorstvom inženjera strojarstva Gorana Buntaka. U ovaj su se ambiciozan projekt upustili jer su, kako kažu, u posljednjih nekoliko godina primijetili značajan pad upisanih učenika u srednje strukovne škole, pa su projektom željeli razbiti dobro poznatu stigmu o strukovnim školama i povećati interes za iste.

– Cijela inicijativa je krenula od profesora, koji nam je preporučio da napravimo neki projekt kojim bismo riješili ranije navedeni problem. Nakon tjedana razmišljanja i planiranja, sastavili smo učenički “dream team” i krenuli smo u detaljno planiranje projekta i projektiranje samog simulatora, rekao nam je Bruno Habus, voditelj učeničkog tima.

Isprva su htjeli napraviti simulator vožnje, ali su od tog nauma odustali jer su smatrali da im je za takav simulator opseg posla- premali.

– Odabrali smo simulator leta jer smo željeli izazvati onaj boom, da svakome te dvije riječi uđu u uho i da se svako zainteresira u naš projekt. Mislili smo kako bi sa simulatorom vožnje postigli kontraefekt, jer priručni simulator vožnje danas posjeduje svaki zaljubljenik u automobile, rekao nam je Habus.

Izdvojeni članak

Na ‘Promociji prvaka’ Mornar dodijelio nagrade najboljim strukovnjacima

Razbijaju predrasude o strukovnjacima

Glavni cilj projekta nije sama izgradnja simulatora leta, već promovirati tehnička i strukovna zanimanja te razbiti stigme i predrasude o strukovnim školama.

– Držimo da je promocija strukovnih zanimanja i škola važna jer u društvu postoji stigma koja govori da su gimnazije bolje i teže od tehničkih škola ili da učenici tehničkih škola ne upadaju na fakultete i tako dalje. Naravno, ništa od toga nije istinito i baš zato želimo razbiti spomenutu stigmu i svojevrsne mitove o tehničkim školama, kaže Habus.

Cijeli projekt, zbog kvalitetnih materijala koji su potrebni za izradu simulatora leta, trebao bi koštati 55.000 kuna. Trenutno traju razna predstavljanja i prezentacije projekta, s ciljem nalaženja sponzora i donatora, a kada simulator bude gotov, koristit će se u praktičnoj nastavi.

– Kada sastavimo simulator, krećemo u predstavljanje istog na razna događanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Nadalje, simulator će služiti u praktičnoj nastavi jer će isti trebati održavati, u isti će se trebati ugrađivati nove tehnologije poput softvera ili  će se morati mijenjati ulje u elektromehaničkim cilindrima. Sve to mogu obavljati učenici na svojoj praktičnoj nastavi čime svoje znanje primjenjuju i u praksi, rekao nam je Habus.

Više o projektu možete naći ovdje, a  dečke možete podržati na Facebooku i Twitteru.

Krapinski srednjoškolci grade simulator leta i razbijaju predrasude o strukovnim školama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap