Pretraga

Krenuo proces upisa u srednje za 40 tisuća učenika: Ovo su važni datumi na koje morate obratiti pažnju

Danas, u ponedjeljak 29. svibnja započinje proces upisa u srednje škole za nešto više od 40.000 učenika osmih razreda. Prijave se odvijaju elektronički, putem sustava NISpuSŠ. Sami će se srednjoškolski programi moći birati od 28. lipnja, a upisnih je mjesta za preko pet tisuća više nego li osmaša, što znači da će mjesta za upis u nekim školama biti i na jesenskom roku.

školske klupe u praznoj učionici

Foto: srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon provedenog javnog savjetovanja objavilo je Odluku o upisu učenika u prve razrede srednjih škola za 2023.

Prijave u sustav kreću danas, odabir srednjih od 28. lipnja

Kao i prethodnih godina, učenici se u srednje prijavljuju elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole. Prijave u sustav započinju već danas, u ponedjeljak 29. svibnja, s početkom u 12 sati. Kandidati koji osnovnu završavaju u redovitom sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj ove godine, u svojoj školi dobivaju elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr, tj. korisničko ime i lozinku s kojima se prijavljuju u sustav.

Prema odluci koju potpisuje ministar Fuchs, sljedeći važan datum za osmaše je 28. lipnja kada kreće prijava obrazovnih programa, i to traje do 7. srpnja. Na ljetnom roku moći će prijaviti njih najviše šest. Prilikom sastavljanja liste učenici moraju imati na umu da na vrh liste postave program obrazovanja koji najviše žele upisati, a zatim i ostale željenim redoslijedom jer će se tim slijedom raspoređivati na prijavljene programe.

@srednja_hr Koju školu biste htjeli upisati? 📚 Pišite nam u komentare! 💪 Sve važne informacije o upisima u srednje su na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #upisi #srednja #osnovna ♬ original sound – srednja_hr

Konačne ljestvice stižu 10. srpnja

Osmaši koji žele upisati srednje škole koje provode prijemne ispite, morat će te obrazovne programe u sustavu prijaviti najkasnije do 2. srpnja, a sami će se prijemni ispiti, odnosno dodatne provjere provoditi od 3. srpnja do 6. srpnja ove godine. U tom periodu provest će se provjere, ulagati žalbe te unijet konačni rezultati učenika.

Redoviti učenici koji ostvaruju dodatna prava za upis dokumentaciju koja uključuje stručno mišljenje HZZ-a i ostale dokumente kojima se ostvaruju ta prava moraju dostaviti do 6. srpnja. Kandidati koji nisu zadovoljili preduvjete brišu se s rang lista 6. srpnja, a dan nakon, 7. srpnja, završavaju prijave obrazovnih programa.

Konačne ljestivce poretka za upisu  srednje škole bit će objavljene 10. srpnja, a od 10. do 13. srpnja rok je za dostavu potpisanog obrasca o upisu u prvi razred srednje škole, odnosno upisnice za srednju školu u koju se učenik upisao. Škole same određuju datume za zaprimanje upisnica te ostale dokumentaciju unutar predviđenog razdoblja, a te rokove objavljuju u natječaju na mrežnim stranicama i oglasnoj ploči škole. Zato bi tijekom čitavog proces upisa u srednje osmaši pažljivo trebali pratiti obavijesti na web stranicama škola koje žele upisati.


OSTAT ĆE MJESTA NA JESENSKOM ROKU

Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja o upisima u srednje škole, planirani broj upisnih mjesta ima za 46.010 učenika u 2.062 razrednih odjela. Osmaša je u ovome trenutku diljem Hrvatske 40.158, što znači da će za one koji ne uspiju upisati svoju željenu srednju školu ili specifični obrazovni program, mjesta biti na jesenskom roku. Ministarstvo će 7. kolovoza službeno objaviti koliko je slobodnih mjesta za upise u srednje ostalo za jesenski rok.


Cijelu tablicu s rokovima za upise u srednje škole u ljetnom roku ove godine pogledajte ispod.

tablica s važnim datumima za upis u srednje škole 2023.

Izvor: Odluka MZO-a

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.