Pretraga

Kriptograf sa 16 godina razbija svaku šifru ili kod na računalu, ali ne smije otkriti tajnu

A- A+

Stefan Crnojević 16-godišnj je genijalac koji bez imalo muke razbije svaku računalnu šifru ili kod te se, zahvaljujući svom talentu, redovito okiti kakvom medaljom, a nedavno je postao svjetski prvak. Mladi Beograđanin koji posjeduje zavidne matematičke i programerske sposobnosti govori kako ne smije otkrivati svoje metode jer je kriptografija ipak znanost zavijena velom tajni.

Mladi kriptograf Stefan Crnojević učenik je drugog razreda Računalske gimnazije u Beogradu te 16-godišnji genijalac koji bez imalo muke razbija svaku šifru ili kod na računalu. No, iako se često s natjecanaj vrati s medaljom oko vrata, kako pišu 24sata.rs, susjedna Srbija baš ne podupire talentiranog programera i matematičara.

Izdvojeni članak

Mijenjajte lozinke jer su hakeri pokrali preko dva milijuna šifri na Facebooku i Gmailu

‘Znanje je moć, ali vam malo znači bez kriptografije’

Mnogima nepoznata znanost, kriptografija, bavi se logičkom promjenom podataka, a ista se razvija zbog potrebe da se poruka pošalje primatelju, a da pritom samo primatelj i pošiljatelj znaju izvorne podatke.

– Kriptografija je svuda i svakog dana nas čuva iz sjene. Ukoliko ste danas provjerili elektronsku poštu, surfali internetom, obavili telefonski poziv ili pak glasali, koristili ste usluge koje vam kriptografija pruža. Generalno, kriptografija se pojavljuje gdje god je potrebna neka zaštita ili razmjena podataka, drugim riječima – sigurna komunikacija. Svi mi imamo nešto što sakrivamo i ovakva nauka će uvijek biti neophodna. Znanje možda jeste moć, ali vam malo znači bez kriptografije, izjavio je 16-godišnji Stefan za 24sata.rs.

Izdvojeni članak

Google Chrome ima ozbiljan sigurnosni propust zbog kojeg bilo tko može do vaših lozinki

Da Vincijev kod je odraz primitivnih mehanizama

Ako ste prvo pomislili na Vincijev kod kad je kriptografija u pitanju, mladi i talentirani Beograđanin tvrdi da se ipak radi o mnogo složenijoj znanosti.

– U Da Vincijevom kodu koriste se primitivni mehanizmi. Danas je to rigorozna nauka koja se bavi strogim matematičkim modeliranjem, kao i algoritmima zaštite i poboljšanja komunikacije, gdje se sve može s preciznošću ispitati. Danas je to dio matematike i računarskih nauka i uglavnom treba mnogo znanja da bi se shvatilo kako sve to zaista funkcionira, otkriva za navedeni izvor 16-godišnji učenik Računalske gimnazije u Beogradu.

Stefan je osvojio prvo mjesto na svjetskom natjecanju zahvaljujući svom znanstvenom radu kada je osmislio kako sigurno slati poruke preko interneta ili mobitela, međutim svoju kripotgrafsku tajnu ne smije odati.

– Ne smijem otkriti sadržaj radova, ali mogu reći da su se odnosili na nove pristupe pravljenja i testiranja nekih kriptografskih sustava, jedine su riječi koje je programer i matematičar Stefan izjavio o svom pobjedničkom radu.

Izdvojeni članak

Za logiranje na Facebook vam ne treba šifra

Svjetski pravak, ali nema pravo na stipendiju grada Beograda

Za kraj je 16-godišnjak priznao da nakon završetka srednje škole, svoje obrazovanje želi nastavi na nekom od prestižnih američkih sveučilišta. Iako se već dvije godine zaredom kiti zlatnom medaljom na Međunarodnoj konferenciji mladih znanstvenika, tvrdi da država nema sluha za njegov talenat.

– Primam stipendiju Računarske gimnazije u Beogradu, čiji sam učenik druge godine. Nemam pravo aplicirati za stipendiju grada Beograda zbog samog pohađanja privatne škole. Nijedan učenik privatne škole, bio stipendist ili ne, trenutno nema pravo primati novčanu pomoć od države uprkos svim svojim postignutim uspjesima, unutar i izvan zemlje, istaknuo je mladi kriptograf za 24sata.rs.