Pretraga

Kupovali akademske radove i za 1.500kn: Slučaj studentskog kriminala došao do ruku policije i državnog odvjetništva

A- A+

‘Naš glavni cilj je tvoj uspjeh’ moto je pod kojim kroz Facebook stranicu Seminarski radovi djeluje tvrtka Qwerty d.o.o. Tvrtka je imala razrađen čitav pravilnik poslovanja, a nudili su razne usluge, među ostalima, izradu seminarskih, maturalnih i diplomskih radova. Iako se činilo kako svi znaju da ovakav biznis postoji i cvjeta a nitko ništa ne poduzima, u slučaju se dogodio nemali obrat. Sveučilište u Rijeci podnijelo je kaznenu prijavu protiv spomenutog društva i nepoznatih osoba. Policija je imala pune ruke posla, a iako je prijava kasnije odbačena, neki studenti nisu se olako izvukli – njihovi su fakulteti pokrenuli stegovne postupke.

Portal srednja.hr otkrio je prije godinu i pol kako u Hrvatskoj postoji registrirana tvrtka koja se bavi pisanjem akademskih radova. Tvrtka Qwerty d.o.o. svoje usluge nudila je putem Facebook stranice Tajni pisac, koja je naknadno ugašena. Danas putem te mreže svoju uslugu nude kroz stranicu Seminarski radovi koju prati oko četiri tisuće osoba.

U trenutku našeg otkrića odnos između tvrtke i klijenta bio je uređen detaljnim pravilnikom od deset članaka. Prema njemu, sva su se autorska prava s društva se prenosila na klijenta. Uvjeti ‘poslovanja’ uređivali su se ugovorom kojega klijent prima elektroničkim putem, pa se tako osoba koja potražuje rad obavezivala i da će rad koristiti isključivo u privatne nekomercijalne svrhe. Cijena rada, stajalo je tako u pravilniku tvrtke Qwerty d.o.o., bila je uvjetovana veličinom rada i temom te nekim drugim varijablama. Tvrtka se pravilnikom ograđivala i od mogućeg plagiranja tuđih autorskih djela, ali i akademskog neuspjeha osoba koja je naručila rad, gubitka titule ili stipendije. Ovaj detaljan pravilnik na FB stranici Seminarski radovi danas više ne postoji, ali pod informacijama je i dalje navedeno kako je ona vlasništvo Qwerty d.o.o. Zamjetna je i nova praksa oglašavanja u kojoj tvrtka više ne navodi kako se bavi ‘izradom radova’, nego sada u svojim objavama samo nudi ‘pomoć pri pisanju radova’. Tvrtka je još uvijek registrirana i u zagrebačkom Student servisu pod šifrom 650196, što bi značilo da i dalje nesmetano može zapošljavati studente.

Uz sve, valja podsjetiti i kako smo otkrili da je spomenuta tvrtka pokrenuta uz financijsku potporu općine Kostrena, odakle i posluje. Činjenica da se Qwerty d.o.o. bavila pisanjem i prodajom akademskih radova nije bila presudna, jer se sredstva dodjeljuju temeljem glavne djelatnosti prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, što je u ovom slučaju ‘Ostalo obrazovanje i poučavanje’. Sve je, dakle, učinjeno legalnim putem, a jedino se o moralnosti može debatirati.

Facebook stranica Tajni pisac nestala je. Tvrtka je poslovanje nastavila preko stranice Seminarski radovi s identičnim pravilnikom, koji je sada uklonjen

Sveučilište u Rijeci podnijelo kaznenu prijavu

Čelni ljudi Sveučilišta u Rijeci odlučili su ne zatvoriti oči pred ovim problemom. Malo su ‘guglali’ ne bi li na internetu pronašli sve napise o trgovačkom društvu Qwerty d.o.o. Kako bi doznali sve o načinima oglašavanja tvrtke, pretražili su i Facebook stranice te stranice student servisa u sveučilišnim gradovima diljem Hrvatske. U konačnici, kontaktirali su i novinare portala srednja.hr, želeći doznati eventualne činjenice do kojih sami nisu došli.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj imamo registriranu tvrtku koja se bavi prodajom maturalnih i diplomskih radova

– Nismo se upuštali u ”igranje detektiva” tj. u pretvaranje da smo studenti koji žele pomoć u izradi rada i sami naručili rad premda smo razmatrali i tu opciju, kaže nam prorektorica Sveučilišta u Rijeci, Sanja Barić.

Porektorica Barić je uz pomoć prikupljenih informacija sastavila kaznenu prijavu i predala ju ispred Sveučilišta u Rijeci Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Policijska uprava Primorsko-goranska potom je provela odgovarajuće izvide, obavila niz obavijesnih razgovora, zaplijenila pojedina računala i podatke s diskova.

– Utvrđeno je da se doista ”pomaže” u pisanju pojedinih radova, međutim sustav koji se koristi iznimno otežava povezivanje izrađenih radova sa stvarnim klijentima te vezivanje pojedinih uplata uz pojedine radove. Oni radovi koji su uspješno povezani te oni klijenti s kojima se razgovaralo nisu pokazivali dovoljan stupanj sličnosti da bi se moglo govoriti o identičnom radu, odnosno da bi se moglo konstruirati kazneno djelo stjecanja protupravne koristi dovođenjem u zabludu o identitetu autora, pojašnjava Barić.

Protiv nekih studenata pokrenuti postupci

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci time je bilo prisiljeno odbaciti kaznenu prijavu. Pribavljena četiri CD-a podataka umnožena su i dostavljena svim sastavnicama Sveučilišta u Rijeci.

Izdvojeni članak

Dobrodošli u Lijepu našu: Tvrtka koja se bavi pisanjem akademskih radova novac za osnivanje dobila od općine

– Radovi nisu imenovani, a datoteke nose naziv po rednim brojevima tako da ih nije jednostavno pretražiti. Ono što ipak upada u oči je dokument s podacima o uplatama, kreću se u iznosima od 400 do 1.500 kn. Mislim da nam je svima jasno kako se za ”ogledni primjerak rada” ne bi plaćali toliki iznosi. Naime, seminarski i diplomski radovi javno su dostupni u knjižnicama (papirnate verzije), odnosno na servisima poput Dabar (e-oblik) te je nevjerojatno da biste platili tolike iznose za primjerice, uvid u način citiranja ili razradu ideje, a to je ono što su ispitanici tvrdili, ocjenjuje Barić.

Na temelju materijala koji im je dostavljen na CD-ima, dodaje, sastavnice su same mogle utvrđivati je li neki od navedenih radova dio njihovog korpusa diplomanata i seminarista.

– Koliko mi je poznato, do sada su u dva slučaja pokrenuti postupci protiv studenata, kaže Barić.

Barić je inače profesorica Pravnog fakulteta u Rijeci i stručnjakinja za ustavno pravo pa kaže da je kao pravnik bila svjesna teškoće podvođenja ovako elaboriranog sustava pod neko kazneno djelo, odnosno pod neku drugu odredbu pozitivnih propisa u RH.

– Nemoralno jest, ali je teško pravno zahvatiti. Cilj nam je bio sakupiti što više podataka, do kojih ne bismo mogli doći samostalnom istragom, a kako bismo pokušali zaustaviti tu praksu, sankcionirati postojeće ”prijestupnike” i poslali poruku da nećemo mirno gledati što se zbiva u društvu i samo slijegati ramenima, kaže Barić.

Barić: Nastavnici moraju pružati puno i davati puno

Nerijetko svoj čin kupnje rada studenti pokušavaju opravdati time da kroz pisanje zapravo ne uče ništa novo i od njih se ne zahtjeva donošenje vlastitih zaključaka. Ukratko, seminarski radovi na nekim fakultetima puko su prepričavanje postojećih znanstvenih radova. Barić kaže kako je svjesna da dio odgovornosti u smanjenju motivacije za kupnjom i prodaje akademskih radova snose i sama sveučilišta. Riječko tako planira poduzeti sustavne radnje na polju svojeg djelovanja.

Izdvojeni članak

Nije zajebancija: Ova kraljica s Prava na najromantičniji je način opisala kako uživa u prodaji akademskih radova

– Prije svega, shvaćamo da nastavu treba modernizirati na način da studentima bude korisna i zanimljiva, relevantna i zahtjevna. Potom, načine prenošenja znanja i ispitivanja treba prilagoditi mogućnostima moderne tehnologije, a izbjegavati suhoparne metode 19. i dijela 20. stoljeća. Jednostavno, moramo svojim primjerom, ponašanjem i kvalitetom nastave pružati puno i tražiti puno, ali primarno zainteresirati i angažirati studente kako bismo smanjili motivaciju za nečasne radnje. Najlakše nam je svima smatrati kako dobivamo ”slabiji ulazni materijal” i zatvoriti se u svoje ”kule bjelokosne”. Realnost je da kao nastavnici moramo ići u korak s vremenom i pratiti promjene u potrebama naših studenata, napominje naša sugovornica.

Pojašnjava kako to nikako ne znači snižavati kriterije ili iznevjeriti struku, ali nastavnici moraju shvatiti da izvrsnost kao znanstvenika ne čini i dobrim nastavnikom.

– Zbog toga ćemo se, kao Sveučilište u Rijeci, nastaviti baviti nastavničkim kompetencijama svojih profesora budući da je to mjesto djelovanja i dio uzroka ove pojave na koji možemo utjecati. Na ostale uzroke utjecat ćemo dosljednom borbom i primjenom etičkih standarda u našem radu, našim istraživanjima, našim radovima; svojim primjerom. Za druge uzroke nečasnog i neetičnog djelovanja odgovorne su druge institucije, a na njima je da poduzmu mjere u svojoj sferi odgovornosti, zaključuje prorektorica Sveučilišta u Rijeci, Sanja Barić.