Pretraga

U Hrvatskoj imamo registriranu tvrtku koja se bavi prodajom maturalnih i diplomskih radova

A- A+

Osobe koje pišu akademske radove umjesto drugih, u teoriji ne rade ništa kažnjivo, niti za svoj rad mogu odgovarati. Donedavno su to obično bili studenti, koji su na relativno lagani način zarađivali na tuđoj gluposti. No, mi smo naišli na tvrtku koja se bavi upravo pisanjem i prodajom akademskih radova. Tvrtka Qwerty d.o.o putem Facebook profila Tajni pisac za vas će napisati bilo koju vrstu rada, imaju detaljno razrađene uvjete poslovanja, a zapošljavaju upravo studente i registrirani su u Student servisu.

foto: pixabay

O akademskom nepoštenju u obliku kupnje maturalnih, seminarskih, diplomskih i sličnih radova pisali smo vam nekoliko puta. Princip kupnje rada vrlo je jednostavan: učenik ili student obično u većoj Facebook grupi, javno i pod vlastitim imenom i prezimenom, napiše oglas u kojemu traži da mu netko u zamjenu za novac izradi rad na određenu temu.

‘Prepustite pisanje nama… sigurno imate pametnijeg posla.’ 

Slično je bilo i ovoga puta, a snimku zaslona jedne takve objave poslao nam je čitatelj. 

– Pozdrav, trebam nekog da mi napiše esej iz filozofije i etike, 4. srednje inače profa je retardirana treba biti savršen za pozitivno pa se ja ne želim uopće zajebavat s time. Javljajte se u inbox, napisao je maturant zabrinjavajuće razine pismenosti. 

Screenshot: Facebook

Posao je to koji cvate, pa ne čudi kako je maturant manje od pola sata nakon objave pronašao osobu koja će napisati rad umjesto njega. Širenjem ovakvih oglasa i sve većom potražnjom, moguće je primijetiti i porast broja profila i stranica specijaliziranih za izradu takvih radova. 

Ova pojava od nedavno poprima i sasvim novu dimenziju, kada smo naišli na tvrtku Qwerty d.o.o, registriranu u Kostreni, a pod svoju djelatnost ubrajaju ‘obrazovanje i poučavanje’. U vlasništvu tvrtke je Facebook stranica ‘Tajni pisac’ koja garantira ‘profesionalnu, diskretnu, brzu i povoljnu izradu svih vrsta akademskih radova’ i to pod sloganom ‘Prepustite pisanje nama… sigurno imate pametnijeg posla.’ 

Napravit će umjesto vas seminarski rad, završni rad, kritički osvrt, prezentaciju, esej, ma što god poželite. Društvo Qwerty učenicima i studentima garantira sigurnost podataka, stručnost i jedinstvenost svakog rada, te tvrde, prilagođavaju se uvjetima koje postavlja fakultet ili škola. Cijena ovisi o opsegu i zahtjevnosti rada, te roku izrade, a kažu, rad može biti izrađen ‘i u ekspresnom roku, dok je prosječno vrijeme izrade rada od 48 sati do 15 dana.’

Izdvojeni članak

Uhvatili smo profesoricu kako traži osobu koja bi napisala maturalni rad umjesto učenika

Naručitelju rada ugovorom se prenose sva autorska prava 

Tvrtka je razvila i čitav pravilnik općih uvjeta poslovanja, sastavljen od 10. članaka. U uvjetima je jasno definirano da je društvo je trgovačko društvo Qwerty d.o.o iz Kostrene, čiji je direktor, prema podacima iz Poslovne Hrvatske, Filip Simonić. Klijent je, prema uvjetima poslovanja, punoljetna poslovno sposobna fizička ili pravna osoba koja društvu podnosi narudžbu.

Sva autorska prava, definirano je istim pravilnikom, s društva se prenose na klijenta, a klijent je pak obavezan jasno specificirati svoje potrebe, odnosno veličinu i opseg autorskog dijela, ali i rok unutar kojeg zahtijeva prijenos prava korištenja autorskog djela s društva na sebe. Svi uvjeti uređuju se ugovorom kojega klijent prima elektroničkim putem, pa se tako osoba koja potražuje rad obavezuje i da će rad koristiti isključivo u privatne nekomercijalne svrhe. 

Kao što je spomenuto, u pravilniku stoji kako je cijena rada uvjetovana veličinom rada i temom, te nekim drugim varijablama. Nakon što društvo primi narudžbu, obvezuje ispuniti svoje ugovorene obveze te više nije dužno klijentu vratiti naknadu. 

Zanimljiv je 7. članak ovog pravilnika koji detaljno opisuje odricanje od odgovornosti. Prema tom članku, tvrtka se ograđuje od mogućeg plagiranja tuđih autorskih djela, ali i akademskog neuspjeha osoba koja je naručila rad. Svjesni su da bi kupovanje rada moglo sa sobom povući određene disciplinske i pravne radnje, pa su se pravilnikom ogradili i od toga, kako i od gubitka stipendije ili titule studenta.
Za kraj, nude potpunu anonimnost, pa tako osobne i identifikacijske podatke klijenata čuvaju u tajnosti, osim kada je otkrivanje podataka potrebno za ispunjavanje pravnih obaveza i zahtjeva javnih tijela.

Screenshot: Facebook (za uvećanje: desni klik->otvori sliku u novoj kartici)

Izdvojeni članak

Škola reagirala na našu prijavu pokušaja kupnje maturalnog rada

Registrirani u student servisu: Za pisanje radova zapošljavaju upravo studente 

Ovi opći uvjeti stupili su na snagu i primjenjuju se od 20. veljače 2017. godine, a kao još jednu zanimljivost izdvajamo činjenicu da za pisanje radova učenicima i studentima, tvrtka Qwerty d.o.o zapošljava upravo studente. U zagrebačkom Student servisu registrirana je pod šifrom 650196, a nedavno je oglas za posao u toj tvrtki objavljen i na jednoj Facebook grupi koja okuplja studente. 

Tražilo se tako 10 studenata (potreban studentski ugovor), koji bi pisali kritičke osvrte, seminarske radove, poslovne projekte i sve ostalo čime se tvrtka bavi. Radi se od kuće, a radno vrijeme je fleksibilno, pa tako zaposlenici sami biraju koliko će raditi. No, ako je suditi prema oglasu, ne može ovaj posao obavljati svatko, pa su tražene kompetencije odgovornost i pouzdanost, a prednost je ako imate iskustvo u izradi akademskih radova. Profil djevojke koja je oglas objavila u međuvremenu je nestao s Facebooka.

Screenshot: Facebook

Tajnom piscu javili smo se mailom s novinarskim upitom jer nas je zanimalo kolika je prosječna cijena rada, iz kojih područja najčešće pišu akademske radove, te na koji je način uređeno plaćanje PDV-a. Na žalost, odgovore na svoja pitanja nikada nismo dobili.