Pretraga

Kvar na autu može vam upropastiti izlet: Evo kako pregledati vozilo prije odlaska na put

A- A+

Ljeto je za mnoge doba odmora i putovanja. Ako se odlučite putovati automobilom, bilo bi dobro da prije odlaska na put obavite nekoliko brzih provjera na svom vozilu, kako biste prevenirali eventualne poteškoće na putu. To uključuje, među ostalim, provjeru razine ulja u motoru i u kočnicama, rashladne tekućine, guma i slično.

Screenshot: TikTok

Ako vam je barem jednom odlazak na odmor upropastio kvar na automobilu, onda znate koliko je važno prije odlaska na put obaviti preventivni pregled vozila. Što sve treba pregledati i na koji način, detaljno nam je objasnio Danko iz Autoškole Danko.

Provjerite ulje u motoru

– Podižemo haubu i prvo što ćemo gledati je razina ulja u motoru. Uzimamo papir ili maramicu, vadimo kontrolnu štangicu za mjerač ulja i obrišemo je. Na njoj se može vidjeti razina minimum i razina maksimum. Sada ćemo vidjeti koliko ulja ima u motoru. Pričekamo da se razina nivelira, ponovno izvlačimo i koliko je crno na štangici, toliko ima ulja u motoru, ovdje možemo konstatirati da ima dovoljno ulja u motoru, objasnio je Danko.

Kako izgleda provjera ulja pogledajte u videu ispod:

@srednja_hr Jeste li znali da ovo morate provjeriti prije odlaska na put? @autoskola_danko …#srednjahr #justsrednjathings #autoskola #fypbalkan ♬ original sound – srednja_hr

Važno je pregledati i gume, ulje u kočnicama, antifriz…

Sljedeća provjera koju nam je Danko pokazao jest provjera ulja u kočnicama.

– Tu isto imamo minimum i maksimum. Ako dođe do nivoa ispod minimuma, na kontrolnoj ploči se pali lampica da nedostaje ulja u kočnicama. Tog momenta treba zaustaviti vozilo i doliti koliko je potrebno, pojasnio je Danko.

Važno je prije odlaska na put provjeriti i rashladnu tekućinu odnosno antifriz.

– I u ovom slučaju postoje razine minimum i maksimum, a ako dođe ispod razine minimum tog će se momenta temperatura na instrumentalnoj ploči podizati, dužni smo zaustaviti auto i pregledati razinu rashladne tekućine. Ako primijetimo da razine uopće nema, pod hitno je potrebno otići automehaničarsku radionicu jer je moguće da je rashladna tekućina uslijed puknuća cijevi istekla, kaže Danko.

Prije odlaska na put bilo bi dobro i da provjerite svjetlosnu signalizaciju, sve četiri gume i rad brisača, o čemu detaljnije možete doznati u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Još nekoliko stvari koje je korisno znati! @autoskola_danko …#srednjahr #justsrednjathings #autoskola #fypbalkan ♬ original sound – srednja_hr