Pretraga

Lajk naš svakdašnji: Poruka žrtvama nasilja među mladima

A- A+

Bilo bi stoga mudro da sa sobom uvijek nosite neku malu kamericu i lijepo dokumentirati te udarce u tkivo dok ležite na podu svoje škole jer čini se da se empatije mase pokreće pritiskom na tipku ‘ play ‘. Možda je upravo takavjedan YouTube snimak spasio život nesretnoj djevojci iz Tuzle.

Mislio sam biti ciničan i napisati tekst o nasilju među starima koje se udaraju umjetnim kukovima i kradu jedan drugom novce za tablete koje im je mama spremila – ali neću jer i sam sam bio žrtva nasilja među mladima. Bio sam vazda najmanji, bolježljiv, nikakav, a logika je nalagala da stoga uvijek na meni ostali klinci vježbaju poteze iz tada popularnog ‘ Tekena 3’ – majku li mu jebem.

Mladi ljudi traže svoje mjesto pod suncem i imaju se potrebu dokazati, a kada ne znaju drugačije rade to na najednostavniji način – nogama. Da sam ja u tim godinama imao sa sobom kameru možda bi sada imao manje šavova po glavi, ali tada toga nije bilo, jebiga – bitno da je Teken tri bio.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Mamine sise, vjeronauk i domovina

YouTube empatija

Ovih dana susrećemo se sa vijesti o tri mlade djevojke iz Tuzle koje su zajedničkim naporima izudarale i ošišale kosu četvrtoj dok je razgaljena masa sve to lijepo promatrala, jela kokice, navijala pa i dala kakav koristan savjet o načinu udaranja nogom u bubrege. Ne znam koji je razlog napada, vjerojatno se naručila kod iste frizerke kao i ove tri pa kada su je ugledale sa njihovom nesuđenom frizurom odmah su je napale i ošišale ili neki sličan – jednako glup razlog.

Čitam da su te tri djevojke već prije imale slične aktivnosti no ovog puta se odnekuda pojavio i snimak i sada se svi zgražamo nad tim neviđenim činom barbarstva ( pošto ovo prije nije snimljeno pa se ne računa ). A da nije tog slavnog snimka koji nam je omogućio da postavimo nove standarde morala i pri tom pokažemo svoju vrlu ljudskost i dobrotu – na društevnim mrežama, nitko ne bi ni prstom mrdnuo.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Zahod – ogledalo društva

Takve prizore ionako svjedočimo ama baš svaki dan samo što oni ne završe na fbooku pa nas valjda ne diraju. Nasilje nije društveni problem, ono je prihvačen način izražavanja na koji ne reagiramo jer ga držimo posve normalnim. Na kraju ono to i jest.

Što se to točno evolucijski u nama promjenilo od vremena srednjeg vijeka kada je omiljena obiteljska zabava bilo gledanje nevinih žena kako urlaju dok im živo meso nagriza živa vatra? Koja je uopće razlika između klinaca koji gledaju kako tri cure cipelare četvrtu i naših srednjovjekovnih predaka? Da nije ta razlika možda jedan YouTube snimak? – Ne nije ovaj zapis od par megabita svjedok nikakve stoljetne evolucije ljudi, nikakvog morala – nego čistog licemjerstva.

Poruka žrtvama

No postoji naravno i druga strana priče. Poklopi se tako često da su žrtve nasilja, naročito nasilja među mladima, oni koji su po svojoj prirodi sposobni drugačije artikulirati stav osim – nogom u bubrege. Reći ću jasno, često su to oni koje je priroda obdarila sa malo više ‘masla u glavi’ i koji samim time strašno ugrožavaju prevladavajuću gomilu.

A kako je život ipak na neki čudan i osvetoljubiv način fer samo je pitanje vremena kada će zlostavljači iz mladosti pokucati na vaša skupa vrata od hrastovine i moliti da ih jadne pomognete. Evo znaju dobro udarat ako treba kakav zid rušit, tapete od prašine očistit, tvrdo meso za Vas natući…

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Gospa Međugorska u boju za studentske menze

Stoga sene bojte mesnate ruke koja krene u pravcu vaših zubiju, takav udarac vam je svojevrsno prizananje, unapređenje na direktorsku funkciju. Svaki zlostavljač je samo broj koji će se sutra pretočiti u broj na vašem računu u Švicarskoj. Kako je takvih i dalje mnogo, dobra srednjovjekovna većina, životno vam je pitanje, ako Vas prije ne dotuku na smrt, već sada riješeno.

Bilo bi stoga mudro da sa sobom uvijek nosite neku malu kamericu i lijepo dokumentirati te udarce u tkivo dok ležite na podu svoje škole jer čini se da se empatije mase pokreće pritiskom na tipku ‘ play ‘. Možda je upravo takavjedan YouTube snimak spasio život nesretnoj djevojci iz Tuzle. Tko zna bili sljedećeg puta kada odabere krivu frizerku ovako ‘dobro’ prošla jer što se mase tiče, ako nije na Faceu, mogu je slobodno i ubiti!