Pretraga

Ljetna školi znanosti ugostit će bivšu potpredsjednicu iz tvrke Apple: ‘Velika nam je čast’

A- A+

Ljetna škola znanosti u Požegi održava se 18. godinu zaredom. Jedna je od posebnih gošći, ako ne i najposebnija, Heidi Roizen, bivša sektorska potpredsjednica u tvrtki Apple i poduzetnica koja je provela revolucionarno istraživanje pa pokazala da društvo ne voli uspješne žene.

ljetna škola znanosti požega

Polaznici ovogodišnje Ljetne škole znanosti u Požegi
Foto: Gimnaziaj Požega (Facebook stranica)

Gimnazija Požega, jedna od najdugovječnijih srednjih škola u Hrvatskoj, utemeljena davne 1699. godine i ove je godine domaćin Ljetne škole znanosti. Školu već 18 godina zaredom organizira Društvo za edukaciju van okvira, a međunarodnim je talentima – polaznicima – svaki put na repertoaru intelektualno bogat program.

Projekti na kojima će raditi učenici

Ovogodišnje izdanje Ljetne škole znanosti traje od 4. do 14. kolovoza. Kako nam kaže jedan od organizatora Leonardo Pierobon, inače mladi fizičar s doktoratom prestižnog ETH Zurich, osnovni dio ljetne škole sastoji se od rada na projektima iz svih područja znanosti gdje učenici u grupama od troje ili četvero rade sa svojim voditeljima. Voditelji su pretežito doktorandi na istaknutijim fakultetima.

Neki od projekata tiču se svjetlećih proteina, mračnih obrazaca u tehnologiji koja stvara korisničku ovisnost, ali i nešto što se naziva – fizika u dvorištu. Uz projekte u kojima direktno sudjeluju učenici, svake večeri znanstvenici s prestižnih fakulteta drže predavanja. Ove godine će to i dalje biti u online formatu, kaže nam Leonardo, s obzirom na COVID.


‘VELIKA NAM JE ČAST’

– Velika čast nam je sto imamo priliku već 18. godinu ugošćavati poznate znanstvenike i talentirane učenike iz cijeloga svijeta u Gimnaziji Požega. S jedne strane upoznajemo međunarodnu zajednicu s manje otkrivenim i ruralnijim dijelovima Hrvatske, a druge strane, otvaramo Požežanima vrata znanosti i svijeta. Ove godine imamo posebnu gošću, Heidi Roizen, koja je bila potpredsjednica Applea te jedna od prvih ženskih CEO-a 70-tih godina u Silicijskoj dolini. Nadamo se kako ćemo ovim intervjuom dati uzor mladim znanstvenicama i znanstvenicima, koje i koji tek grade svoj znanstveni put, kazali su nam iz Društva EVO organizatori Ljetne škole znanosti u Požegi.


Istraživanje pokazalo da ne volimo uspješne žene

U sklopu tih večernjih predavanja koja su tradicionalno otvorena za javnost održat će se i intervju s Heidi Roizen, poduzetnicom i bivšom potpredsjednicom sektora World Wide Developer Relations u tvrtki Apple, koja je široj javnosti postala poznata kada je provela istraživanje Heidi vs. Howard. Studenti koji su sudjelovali u ovom istraživanju na predavanju su bili podijeljeni u dvije grupe; prva je dobila slučaj uspješnog poduzetnike Howarda, a druga potpuno iste informacije, izuzev toga što je Howard preimenovan u Heidi. Studenti su morali dati svoj osvrt na poduzetnike.

Istraživanje je pokazalo da studenti ocjenjuju i Howarda i Heidi okvirno jednako uspješnima, što i odgovara stvarnosti. No, kada dolazimo do subjektivnog osjećaja prema uspjehu Howarda naspram Heidi, postoje značajne razlike. Taj eksperiment, koliko puta ponovljen, pokazuje da uspjeh muškarce čini dopadljivima, a žene manje dopadljivima. Ukratko, potvrđuju se rodni stereotipi o ženama i muškarcima, a ovo istraživanje naglašava koliko su prisutni u rezonu mladih ljudi.

Autorica tog istraživanja Heidi Roizen na Ljetnoj će školi znanosti u Požegi, čija je gošća već drugi put, u utorak 9. kolvovza navečer u intervjuu govoriti o položaju žena u znanosti i poduzetništvu. Osvrnut će se, naravno, i na svoje važno istraživanje Heidi vs. Howard. Cijeli popis projekata, predavača i radionica na ovogodišnjem izdanju Ljetne škole znanosti možete pogledati ovdje.


Ljetnu školu znanosti možete pratiti putem njihove Facebook stranice ili na službenom Instagram profilu.