Pretraga

Maloljetnica napala ravnateljicu škole u Zagrebu: Rekla je ‘tko te je**’, gurnula me na pod i navlačila

A- A+

U zagrebačkoj Drvodjeljskoj školi intervenirala je policija nakon sukoba maloljetnice i ravnateljice te škole. Maloljetnica koja nije učenica škole je, prema riječima ravnateljice, ravnateljicu prvo napala verbalno, a potom i fizički. Time je zaradila prekršajnu prijavu, a policija nastavlja kriminalističko istraživanje.

Drvodjeljska škola Zagreb|screenshot: Google Maps

Kako doznaje Jutarnji list, u zagrebačkoj Drvodjeljskoj školi prije dva dana došlo je do incidenta u kojoj je intervenirala policija.

Ravnateljica: ‘Bila sa na podu, a ona me navlačila’

Nakon što je u dvorištu škole zatekla dvoje maloljetnika kako puše i kazala im da to ne smiju činiti, prema riječima ravnateljice Jadranke Pejčić, maloljetnica ju je prvo napala verbalno, a potom i fizički.

– Taj dan nosila sam holter za tlak. Izašla sam van s kolegicom iz računovodstva i u sjenici u krugu dvorišta uočile smo dvoje učenika kako puše cigarete. Pitala sam ih ‘djeco, znate da je u krugu škole zabranjeno pušenje’, na što mi je učenica odgovorila psovkom ‘ma, tko te je**’. Pitala sam je koji je razred. Rekla je da nije iz ove škole, ali da će se tu upisati. Ponudila sam joj da provjerimo dokumentaciju ili da mi barem kaže svoje ime i ponovila da ugasi cigaretu. Ponovno me opsovala i odbila napustiti prostor škole. U trenutku kada sam krenula zvati policiju, mala mi je otela iz ruke mobitel i naočale, gurnula me na pod. Srećom, primila sam se instinktivno za njezinu torbu da ublažim pad jer bih inače sigurno udarila glavom. Bila sa na podu, a ona me navlačila. Vikala je, ne mogu vam niti prepričati kakve riječi. Bojala sam se da će mi se holter potrgati, ispričala je za Jutarnji ravnateljica.

Izdvojeni članak

Incident na roditeljskom u zagrebačkoj školi: Pijan mahao nožem pa ga zabio u stol nastavnice

Maloljetnik šakom udarao po staklu i raskrvario ruku

Kolegica ravnateljice je pozvala policiju, a maloljetnica je otišla, ali ju je policija identificirala pomoću ruksaka koji je ostavila. Prema pisanju Jutarnjeg, maloljetnik koji je bio s njom za to je vrijeme šakom udarao po ostakljenom dijelu škole, raskrvario je ruku i pobjegao.

Iz PU zagrebačke za Jutarnji je potvrđeno da je policija primila dojavu o sukobu zaposlenice škole i maloljetnice te izašla na intervenciju. Maloljetnica je prekršajno prijavljena, a policija nastavlja kriminalističko istraživanje. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kratko su poručili kako osuđuju nasilje, posebice ono u blizini škola te očekuju da odgovorni budu i odgovarajuće sankcionirani.

Podsjetimo za kraj kako se odnedavno napad na radnike koji obavljaju poslove iz djelatnosti odgoja i obrazovanja prema Kaznenom zakonu tretira kao napad na službene osobe.

– Navedene osobe dobivaju pojačanu kaznenopravnu zaštitu kroz niz kvalificiranih oblika pojedinih kaznenih djela iz kataloga Kaznenog zakona u kojima se učine djela prema službenoj osobi, kao zaštitnom objektu, sankcionira kaznom koja je po svojoj mjeri teža od kazne za temeljni oblik počinjenja, pojašnjeno je prilikom izmjene Zakona.

Sindikat Preporod osudio napad

O napadu na ravnateljicu priopćenjem se oglasio Sindikat Preporod.

– Da su naše škole sve nesigurnija mjesta pokazuje i najnoviji slučaj nasilničkog ponašanja u zagrebačkoj Drvodjeljskoj školi. Žrtva je ovaj puta bila ravnateljica škole, koja je radeći svoj posao, nastojala spriječiti učeničko neprimjereno i protuzakonito ponašanje. Ovaj slučaj, kao i nedavni slučaj u Krapinskim Toplicama, pokazuje da nam u škole sve češće ulazi tko hoće, kada hoće i u njima radi što hoće. Ovo je moguće zato što nitko stvarno ne priječi ulazak u škole neovlaštenim osobama, piše u priopćenju koje potpisuje čelni čovjek sindikata Željko Stipić.

Svjestan je da se situacija po pitanju sigurnosti razlikuje od škole do škole, ali navodi i da je svakim danom sve veći broj škola, posebice u velikim gradovima, ‘u kojima sigurnih uvjeta za školovanje učenika i rad nastavnika nema bez uspostavljanja kvalitetnog sustava fizičke i elektroničke zaštite.’

– Umjesto prigodničarske načelne osude svakog nasilničkog ponašanja u školi, prosvjetna bi se vlast i osnivači škola trebali napokon pozabaviti stvaranjem suštinskih pretpostavki za prevenciju i suzbijanje svih vrsta nasilničkog ponašanja u školama, poručuje Stipić.