Pretraga

Maturanti i studenti, provjerite svoje zdravstveno osiguranje: HZZO kaže da se ponekad ne produlji automatski

A- A+

Maturirali ste i upisali faks. Niste više učenik, a još uvijek ni student. Osim blagih egzistencijalnih kriza, moguće je da ćete naletjeti i na neke birokratske probleme. Dečko koji nam se javio je nakon nezgode saznao da mu nešto ne funkcionira sa zdravstvenim osiguranjem. U bolnici je samo dobio računa pa je zdravstveno osiguranje morao rješavati na HZZO-u. Kako bismo vam olakšali, nađete li se u sličnoj situaciji, pitali smo nadležne kako je došlo do toga i kako izbjeći neugodne situacije.

lijecnik

Foto: Pixabay

Zdravstveno osiguranje, obvezno, dopunsko, privatno, neprivatno – stvari su to kojima se relativno ne moraš zamarati prije nego što počneš raditi i postaneš svoj čovjek. Redovni učenici imaju besplatno osiguranje po osnovi školovanja, redovni studenti na račun studiranja, i to ukupno čak osam godina. Nitko o tome ne vodi pretjeranu brigu.

U bolnici ga dočekao račun

Ne i maturant iz naše priče. Ili da ga, preciznije, nazovemo student. Dečko koji se našao u problemu maturirao je ove godine i na ljetnom roku upisao faksa. Prije par dana imao je nezgodu, otišao je u bolnicu, obavio pretrage, a nakon svega dočekao ga je hladan tuš. Mora platiti određeni iznos jer, navodno, nema osiguranje. On se, naime, našao taman u razdoblju nakon završetka školske godine u kojoj je bio maturant, a prije početka akademske godine u kojoj postaje student i – nešto se pobrkalo.

Zbog toga smo odmah kontaktirali Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) da nam pojasne u čemu je problem. Oni nam kažu kako zdravstveno osiguranje uistinu maturantima ističe krajem kolovoza, no još 30 dana, taman do početka nove akademske godine u kojoj će na temelju studiranja dobiti osiguranje – mogu koristiti sva prava. Čak se ni usluge iz dopunskog osiguranja unutar tih mjesec dana ne naplaćuju.

Izdvojeni članak
brucoš 101 zdravstveno osiguranje

[Brucoš 101] Kada odeš na faks u drugi grad, gdje ćeš kod liječnika? Imamo sve informacije

Nekada se podaci ne ažuriraju

Tako stvari funkcioniraju u pravilu i HZZO tu, po svemu sudeći, ne griješi. Pitamo ih kako je onda moguće da se dogodi situacija kakvu nam je ispričao dečko s početka priče. Oni nam, pak, otkrivaju da je moguće da dođe do problema u jednom slučaju.

-Spomenuto se može dogoditi kada fakultet ne pošalje podatke u eMaticu te se ne ažuriraju podaci o redovitim studentima koji status u obveznom zdravstvenom osiguranju stječu na temelju upisa u redoviti studij, pojašnjavaju nam iz HZZO-a.

Dečka s početka naše priče uputili su na HZZO i situacija je riješena, no mi smo ovaj tekst pripremili za sve koji će danas i u budućnost možda imati isti problem. Iz HZZO-a još jednom ističu kako svaki građanin, koristeći OIB ili MBO, putem njihove web stranice u svakom trenu može provjeriti status zdravstveno osiguranja i to na ovom linku.

– Ako se pokaže da status nije aktivan, s potvrdom o upisu na redovan studij, student se može javiti direktno u poslovnice HZZO-a ili poslati potvrdu na [email protected], zaključuju iz HZZO-a.