Pretraga

Među sedam kandidata koji će u petak debatirati s mladima i Dubravka Šuica

A- A+

Mreža mladih Hrvatske i Liga mladih birača organiziraju raspravu s kandidatima za Europski parlament. Cilj tog događaja je potaknuti mlade birače na aktivnije sudjelovanje u nadolazećim izborima te će kandidati morati iznositi svoje stavove o budućnosti mladih, obrazovanju, zapošljavanju i socijalnoj politici. Debata će se održati u petak popodne u Slavonskoj 6 u Zagrebu, a na njoj će prisustvovati sedam kandidata koji su odgovorili na upitnike koje su im poslale navedene udruge. Od 12 političara koji su nas protekle godine predstavljali u Parlamentu gostovati će jedino Dubravka Šuica.

Izdvojeni članak

Profesor i kandidat za Europski parlament: Ponosim se svojim LGBT aktivizmom

Debata s kandidatima za Europski parlament, na kojoj će se raspravljati o njihovim stavovima prema mladima, obrazovanju, zapošljavanju i socijalnoj politici, održavati će se ovog petka od podneva u Hypo centru, ulici Slavonska 6 u Zagrebu.

Raspravu organizira Mreža mladih Hrvatske i Liga mladih birača s ciljem povećanja interesa o izborima među osobama koje su tek nedavno dobili pravo glasovanja. Na debatu su pozvani predstavnici svih lista koje su bile spremne odgovoriti na upitnik s pitanjima vezanim za mlade, a to je učinilo sedam lista za koje će debatirati Dubravka Šuica, Ana Silvestrić, Monika Bogeljić, Renata Šeperić Petak, Atana Grbić, Danko Kobal i Damir Pavlek. Njihove odgovore na pitanja možete vidjeti ovdje.

Zastupnici Europskog parlamenta, njih 751, birati će se od 22. do 25. svibnja. Najviše će ih, zbog najvećeg udjela u broju stanovništva EU, imati Njemačka, a Hrvatsku će u Europi sljedećih pet godina predstavljati 11 članova.

Izlaznost je u kontinuiranom padu, a najviše apstiniraju mladi prema kojima je i ovogodišnja kampanja najviše usmjerena. Na prvim izborima održanima 1979. godine u Europi je glasovalo 63, a 2009. oko 43 posto birača, dok je prošle godine biračko pravo u Hrvatskoj iskoristilo oko 21 posto građana.