Pretraga

Milanović primio učenike koji su ‘rasturili’ na olimpijadi: ‘Podržao ih je u namjeri da ostanu u Hrvatskoj’

A- A+

Naši učenici i u ovoj su školskoj godini nastavili nizati izvrsne rezultate na međunarodnim natjecanjima. Među posljednjima je i onaj na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi, gdje su naši školarci osvojili čak šest medalja. Ovih dana briljantne je olimpijce i njihove mentore ugostio predsjednik Republike Zoran Milanović.

Predsjednik Milanović ugostio je učenike koji su briljirali na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi | foto: Ured predsjednika/Marko Beljan

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je proteklog utorka u Uredu predsjednika učenike koji su sudjelovali i osvojili medalje na 18. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO), kao i njihove mentore.

Kao i većina ostalih velikih natjecanja i ova se olimpijada održavala hibridno, a domaćin natjecanja u prosincu bili su Ujedinjeni Arapski Emirati. Na natjecanju je sudjelovalo čak 290 učenika iz 59 država, a naši su nam još jednom osvjetlali obraz osvojivši ukupno šest medalja – dvije srebrne i četiri brončane. Dobitnici srebrne medalje su Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci i Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu, a brončane Ema Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, Kim Radešić iz Gimnazije Pula u Puli, Luka Duplančić iz XV. gimnazije u Zagrebu i Karlo Domijan iz prve Sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

Izdvojeni članak
predsjednik zoran milanović

Predsjednik Milanović poslao važnu poruku na prvi dan nastave: ‘Treba učiniti sve da škole ostanu otvorene’

– Učenici osvajači medalja na Olimpijadi mladih razgovarali su s predsjednikom Milanovićem i o svojim planovima daljnjeg školovanja, pri čemu su svi najavili kako žele studirati u Hrvatskoj. Predsjednik Milanović podržao ih je u namjeri da ostanu u Hrvatskoj i svojim znanjima pridonesu razvoju znanosti, priopćeno je iz ureda predsjednika.

Inače, učenici su se za natjecanje pripremali na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te pripremi laboratorija i prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Tajana Begović, Danijel Namjesnik, Andreja Lucić, Petra Cvjetko, Karolina Matejak Cvenić i Krešo Zadro. U izvedbi natjecanja i organizaciji slobodnog vremena učenika mentorima su pomagali i studenti PMF-a.