Pretraga

Ministar Fuchs: ‘Plaća svih učitelja i profesora u cjelodnevnoj školi bit će preko 10.000 kuna’

A- A+

Prašina se još nije slegla od kada je prošlog tjedna u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljen projekt cjelodnevne škole. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs tako je u nedjelju gostovao u Dnevniku Nove TV gdje je objasnio zašto se ide s jednim satom manje, ali ubuduće obavezne Informatike, kolike će nastavnici koji budu više radili imati plaće i što misli o nezadovoljstvu nekih roditelja cjelodnevnom školom.

Radovan Fuchs u Dnevniku nove tv

Foto: Screenshot Dnevnik Nove TV

Nakon što je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljen projekt cjelodnevne škole, reakcije sa svih strana ne prestaju stizati. Ministar Radovan Fuchs u Dnevniku Nove TV najavio je kako se od danas kreće u dodatna objašnjavanja, odnosno da se intenzivno kreće po županijama gdje će se razgovarati s osnivačima i s ravnateljima, a nakon što se odaberu eksperimentalne škole dodatno će se razgovarati sa svim učiteljima.

‘Ne smanjuje se obim Informatike kao takav’

U Dnevniku je odgovarao na pitanja novinarke Sabine Tandare Knezović, a jedno od tih pitanja je bilo vezano i uz uvođenje jednog obaveznog sata Informatike umjesto do sada dva sata Informatike kao izbornog predmeta.

– To smo napravili zato što se Informatika od 1. do 4. razreda učila kao izborni predmet, a onda bi od 5. razreda bi svi koji su išli na Informatiku opet počeli od nule kao da nisu učili ništa. Više je razloga tu naravno, ali u principu to nije smanjenje Informatike i nitko u MZO-u i Radnoj skupini nije protiv Informatike. Jedan sat Informatike je obavezan od 1. do 8. razreda i Informatiku još jedanput imamo kao međupredmetnu temu. Dakle, ne smanjuje se obim Informatike kao takav, objasnio je Fuchs za Dnevnik Nove TV.

Izdvojeni članak
Mario Dumančić (foto: Učiteljski fakultet Zagreb), Goran hajdin (foto: FOI), Ivica Boljat (foto: PMF Split), Krešimir Pavlina (foto: Filozofski fakultet Zagreb) i Maja Ružić Baf (foto: Sveučilište u Puli) uputili su pismo ministru zbog satnice informatike u Cjelodnevnoj školi

Petero sveučilišnih profesora oštro o informatici u cjelodnevnoj školi: ‘Promijenite ovu skandaloznu odluku’

‘Plaća svih učitelja i profesora u cjelodnevnoj školi bit će preko 10.000 kuna’

Kako se u cjelodnevnoj školi planira uvesti obvezni dio nastave do 14 ili 15 sati, pitanje je bilo i koji će profesori raditi popodne, odnosno u neobaveznom dijelu od 15 do 17 sati, na što je Fuchs odgovorio kako neće biti dodatnog zapošljavanja niti dodatnih profesora.

– Naravno da ćemo, one koji će više raditi i platiti više. U cijeloj koncepciji cjelodnevne škole otprilike će se satnica ili opterećenje onih nastavnika, koji će boraviti jedan školski sat dulje u školi nego do sada, za to će dobiti u prosjeku 2.000 do 2.500 kuna više. Dakle plaća svih učitelja i profesora u cjelodnevnoj školi bit će preko 10.000 kuna. Dakle, bit će povećanje plaće oko 25 posto, naveo je ministar u Dnevniku Nove TV.

Izdvojeni članak
ministar radovan fuchs, u pozadini učionica

Predstavljena cjelodnevna škola: Stižu novi predmeti, mijenjaju se odmori, neki u školi i do 17 sati

Ponovio kako djeca neće biti ‘od jutra do mraka’ u školi

Komentirao je i nezadovoljstvo pojedinih roditelja zbog cjelodnevne škole.

– Samo da prije svega maknemo ovu famu da će djeca od jutra do mraka biti u školi, to je potpuno krivo. Djeca će biti od osam sati do 14 ili 14:30 u školi po obavezno. U međuvremenu će imati ručak i sve skupa pauze, a samo oni koji hoće mogu ostati dalje do 17 sati. Kao što danas nazivamo produženi boravak u školi to će de facto biti dio kojeg biraju učenici, međutim ne više organizirano kao čuvanje, nego će škola morati ponuditi jasne sadržaje i onda će roditelji birati te sadržaje, dakle samo oni koji žele da im djeca ostanu u školi.

Dodao je i kako će djeca u školi pisati zadaće tako da roditelji više neće morati nakon škole s njima sjediti doma i pomagati im oko tog dijela, a i da neće više biti situacija da učenici doma preko mobitela ili računala preuzmu ono što im treba i to onda u školu donesu kao svoj uradak. No, hoće li se sve škole stići dograditi kako bi sve mogle provoditi cjelodnevnu školu, poslušajte u intervjuu koji je dao za Dnevnik Nove TV.