Pretraga

Ministar Mornar bi nasilnike odstranio iz škola, a dio javnosti se protivi tvrdeći ‘škola bi izgubila odgojnu komponentu’

A- A+

Prijedlog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi izazvao je brojne reakcije. Najviše je zamjerki na namjeru da se ‘teške nasilnike’ zauvijek izbaci iz sustava.

Otkad je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo prijedlog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi na mail spomenute institucije je prestaju stizati reagiranja, piše Jutarnji list. Zamjerke izmjenama Zakona su raznolike, a najviše zainteresiranu javnost žulja prijedlog da se ‘teške nasilnike’ zauvijek odstrani iz školskog sustava.

Kad reagiranja svedemo na zajednički nazivnik može se reći da ‘Mornarov zakon’ zanemaruje i iz prakse potpuno izbacuje odgojnu ulogu škole te djecu problematičnog ponašanje baca na milost i nemilost ulici.

– Isključivanjem učenika iz škola na neki način prestaje svaki odgojni utjecaj škole pa i šire zajednice na njega te je još više prepušten razvijanju neželjenih poremećaja u ponašanju, istaknula je u svom reagiranju pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Nedorečenosti izmjena Zakona zapažene su i u samoj definiciji pojma teški nasilnik. Osim toga Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama smatra da je potrebno uvesti mjeru kratkotrajne suspenzije. Naime, njome bi se, tvrde, ograničilo ponašanje nastave onima koji su skloni ozbiljnim prijestupima, a opet bi ih se zadržalo u sustavu.