Pretraga

Ministar Mornar donio odluku o upisu učenika u srednje škole

A- A+

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar donio je odluku o upisu u srednje škole. Kako bi u sljedećoj školskoj godini ostvarili pravo na upis i postali jedan od 51.014 prvaša, svi redoviti učenici moraju dostaviti svoju dokumentaciju od 25. svibnja do 26. lipnja, a konačna ljestvica poretka objavit će se 11. srpnja 2015. godine.

Infografika: srednja.hr

Odukom koju je donio Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar određena je struktura upisa u prvi razred srednje.

Izdvojeni članak

Često postavljana pitanja: Upisi u srednje škole 2015/2016

Odlučeno je da će se u školskoj godini 2015./2016. upisati oko 12 tisuća gimnazijalaca, a nešto manje od 20 tisuća učenika moći će u strukovne škole u trajanju od četiri godine.

U programima koji traju tri godine ima mjesta za više od osam i pol tisuća prvaša, dok će u obrtnička zanimanja moći krenuti skoro pet tisuća bivših osmaša.

U medicinske srednje škole, koje traju pet godina moći će 904 budućih srednjoškolaca, a za ostale obrazovne programe osigurano je skoro dvije i pol tisuće mjesta.

Učenici se prijavljuju i upisuju elektroničkim načinom putem mrežne stranice Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole.

Rok za dostavu dokumentacije redovitih učenika (stručno mišljenje HZZ-a i ostali dokumenti kojima se ostvaruju dodatna prava za upis) je do 26. lipnja. Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica, koje učenici donose razrednicima, je 10. srpnja, dok će konačne ljestvice poretka biti objavljene samo dan kasnije.

Budite oprezni, jer učenici koji ne dostave navedenu dokumentaciju u propisanirn rokovirna gube pravo upisa u ljetnome te se tek u jesenskome roku mogu kandidirati za upis u preostala slobodna mjesta.

Pogledajte strukturu razrednih odjela po kategorijama: