Pretraga

Ministarstvo poručuje: Učite hindu i kineski

A- A+

Osim engleskog i drugih europskih jezika, učite hindu i kineski, preporučio je ministar Željko Jovanović budućim intelektualcima. Dio je to nove strategije obrazovanja o kojoj se od početka ovog tjedna vodi javna rasprava na stranicama MZOS – a . Projekt Hrvatska 2020. za cilj ima osposobiti nove generacije za snalaženje u multikulturalnoj zajednici te stvoriti pravo društvo znanja.

Preispitat će se Bolonja

– Hrvatska danas nema gospodarstvo utemeljeno na znanju, niti je društvo jednakih šansi, kazao je Jovanović. Također je ustvrdio da bi ovaj projekt u narednih osam godina trebao povećati kvalitetu obrazovanja na svim razinama, a najavljeno je i preispitivanje Bolonjskog sustava koji prema ministrovim riječima kod nas nije zdravo zaživio. Predviđa se i deset godina obaveznog školovanja. Naime, nakon završene osnovne škole đaci bi bili dužni pohađati i obavezne dvije godine srednje škole u kojima bi se znatan dio vremena posvećivao općem obrazovanju.

Vratiti poštovanje učiteljskoj profesiji

Osim smjernice o nužnosti savladavanja velikih europskih i svjetskih jezika te općenito modernizaciji pristupa edukaciji iz MZOS-a su poseban naglasak stavili na vraćanje dostojanstva učiteljskoj profesiji. 

– Moramo stvoriti uvjete da odgojitelji, učitelji i profesori  budu cijenjeni građani zadovoljni svojim poslom, ali i plaćom. Također, nastavnik koji nije nasmijan, nema što raditi u razredu, jer to demotivira učenike, zaključio je za kraj ministar Jovanović.