Pretraga

Ministarstvo preporučuje: Učite hindu i kineski

A- A+

Osim engleskog i drugih europskih jezika učite hindu i kineski, poručio je ministar Jovanović budućim intelektualcima. Dio je to nove strategije obrazovanja o kojoj se od početka ovog tjedna javno raspravlja na stranicama MZOS-a. Projekt Hrvatska 2020. za cilj ima osposobiti nove generacije za snalaženje u multikulturalnoj zajednici te stvoriti pravo društvo znanja.

Preispitat će se i Bolonja

– Hrvatska danas nema gospodarstvo utemeljeno na znanju, niti je društvo jednakih šansi, kazao je Jovanović. Također je ustvrdio da bi ovaj projekt u narednih osam godina trebao povećati kvalitetu obrazovanja na svim razinama. Najavljeno je preispitivanje Bolonjskog sustava koji kod nas nije zaživio na zdravim temeljima.

Predviđa se i deset godina obveznog školovanja. Nakon završene osnovne, đaci bi bili dužni pohađati i dvije godine srednje škole tijekom kojih bi se znatan dio vremena posvećivao općem obrazovanju.

Vratiti poštovanje učiteljskoj profesiji

Osim smjernica o nužnosti savladavanja stranih jezika te općenito modernizaciji pristupa edukaciji iz MZOS-a su poseban naglasak stavili na vraćanje dostojanstva učiteljskoj profesiji.

– Moramo stvoriti uvjete da odgojitelji, učitelji i profesori budu cijenjeni građani zadovoljni svojim poslom, ali i plaćom. S druge strane, isto tako nastavnik koji nije nasmijan, nema što raditi u razredu, zaključio je ministar Jovanović.