Pretraga

Ministrici Divjak uzor je valjda Kim Jong-un: Ovakvu manipulaciju od nje još nismo vidjeli

A- A+

O PR-u, primarnoj djelatnosti Blaženke Divjak i njenog ministarstva već smo naširoko pisali, no ministrica se danas zaista potrudila ‘izbaciti nas iz cipela’. To joj je uspjelo, ali ne pomoću novog PR ‘štosa’, već propagandnom manipulacijom kakve se ne bi posramila Sjeverna Koreja, njena apsurdna državna televizija i diktator Kim Jong-un. Naime, medijskoj buri oko izbacivanja Povijesti u novom dualnom modelu obrazovanja, Divjak je odlučila doskočiti tako što je prilog kolegice Sanje Vištice s Nove TV na svom Facebooku prigodno ‘izrezala’ pa bi se, prema toj krnjoj verziji, moglo reći da u ministričinoj paralelnoj stvarnosti sve sjajno funkcionira.

Foto: srednja.hr

U posljednja dva dana digla se medijska bura oko izbacivanja povijesti iz segmenta općeobrazovnih predmeta u eksperimentalnom modelu dualnog obrazovanja u strukovnim školama. O tome su izvijestili svi mediji, a danas smo sa zanimanjem pogledali prilog kolegice Sanje Vištice iz sinoćnjeg Dnevnika Nove TV. Kroz prilog je iznijela učeničku, ministričinu i ravnateljsku perspektivu oko novog modela, ali i kritike koje su iznijeli nastavnici, sveučilišni profesori i sindikati.

Izdvojeni članak

Eksperimentalno krenuo model dualnog obrazovanja, a s njime i prvi problemi, ukinuta Povijest

Tako se u prilogu kolegice Vištice može čuti argument profesorice povijesti Snježane Koren sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta kako učenici-strukovnjaci po završetku svog školovanja neće biti samo radnici, već i građani koji će trebati donositi odluke kojima je nužan školski predmet za razumijevanje društvenih procesa i društva uopće.

U prilogu se može čuti i nastavnica povijesti Srebrenka Frajman Kovačić, koja je kazala kako su za ‘gubitak’ povijesti saznali krajem kolovoza, pred sam početak školske godine. Zbog svega toga, Željko Stipić iz Sindikata Preporod u prilogu Nove TV upozorio je i na mogućnost tehnoloških viškova, a cjeloviti prilog u trajanju od 2 minute i 3 sekunde možete pogledati u nastavku.

Ministrici Divjak prilog Dnevnika Nove TV, s uključenim kritičkim glasovima oko cijele priče, očito se nije pretjerano svidio pa je na svojoj Facebook stranici objavila propagandno-manipulativnu, skraćenu verziju iz koje se može zaključiti kako kritičkih glasova – nema. Nema niti izjave profesorice Koren, niti izjave nastavnice povijesti niti izjave sindikata.

Video je objavila uz riječi: “Jučer smo s Novom TV razgovarali o reformi strukovnog obrazovanja koje je neophodno za bolju budućnost učenika. U prilogu pogledajte što učenici misle o modelu dualnog obrazovanja. ??”. Verziju priloga ministrice-montažerke, u trajanju od 41 sekunde ‘izrezanog’ priloga kolegice Vištice, možete pogledati u nastavku.

Spomenimo i kako ovo nije prvi put da ministrica i njezin tim uljepšavaju stvarnost propagandnim metodama. Prošli tjedan, gostujući u RTL Direktu, ministrica se u nikad lošijem medijskom nastupu nije baš najbolje snašla, odgovarajući na pitanja o tajfunu u Kini zbog kojeg kasni isporuka tableta u škole. Od cijelog nastupa s kojim se zaista nije mogla pohvaliti, Divjak je na svojoj Facebook stranici objavila isječak gostovanja u kojem govori tek o ‘studentima koji su posebni pobjednici novog Zakona o porezu na dohodak’. U paralelnom svemiru MZO-a i Blaženke Divjak zaista mora biti jako lijepo.

Nadopuna teksta, 15:46

Nepunih sat vremena nakon objave ovog teksta, video je izbrisan s Facebook stranice Blaženke Divjak.