Pretraga

‘Mlađe generacije ne znaju što je suton, a što hrid, jer slabo čitaju’: Evo kako to promijeniti

Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, komentira kako mlađe generacije imaju problem s izražavanjem. Ne znaju hrvatske riječi kao što je suton ili hrid, a to sve jer slabo – čitaju. Pojasnio je i kako je važno pismeno se izražavati pa tako pisati i esej na ispitu državne mature iz Hrvatskog jezika i književnosti.

Ispit mature iz Hrvatskog jezika

Ispit iz Hrvatskog jezika | foto: srednja.hr

Gost 39. epizode podcasta srednja.hr bio je Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Povodom Mjeseca hrvatskog jezika, koji se obilježava od 21. veljače do 17. ožujka, s istaknutim jezikoslovcem razgovarali smo o pravopisu, tuđicama i nastavi Hrvatskog jezika i književnosti u školama. U jednom smo se trenutku dotaknuli pisanja eseja na državnoj maturi.

– Mlađe generacije ne znaju što znači suton, što znači hrid. Imaju problema s tim. Zašto imaju problema? Zato što slabo čitaju. Ta situacija u kojoj smo se našli prije par godina, da su učenici ostavljali potpuno prazan list papira, a prolazili maturu iz Hrvatskog jezika, po mojem je mišljenju poražavajuća. Tad su zbog toga rezultati mature bili malo bolji. Ranije je bio popriličan broj onih koji su predavali prazan papir, sad toga više neće biti. Treba učenike poticati da se ipak izraze, da nešto napišu, puno je bolje nego ostaviti prazan papir, čak i ako ne razumiju temu. Kako utjecati na promjene? Povećanje satnice hrvatskog jezika je prvi korak, da se više prepusti profesorima i učenicima da oni kreiraju nastavni sat. Zalagao sam se za podužu listu lektire, da mogu sami birati. Ima jako puno kreativnih, fantastičnih profesora koji na drugačiji način predaju Hrvatski jezik, kazao je Jozić.

@srednja_hr Bojite li se eseja? 👀 Cijeli podcast poslušajte na linku u opisu profila 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #esej #hrvatskijezik #hrvatski #jezik #čitanje #pisanje #citanje #lektira #lektire #maturanti2023 #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Istaknuti jezikoslovac u srednja.hr podcastu kaže da je bitno na nastavi Hrvatskog jezika i književnosti u školi posvetiti pozornost pismenom i usmenom izražavanju.

– Po mom mišljenju bi trebalo veću pozornost posvetiti izražavanju, i pismenom i usmenom. To je jako važno, da mlađe generacije imaju više prilike da se izražavaju. Čitanje je osnova bilo kakvog raznovrsnije i kvalitetnije upotrebe hrvatskog jezika. Rado bih volio savjetovati, iako znam da je program zgusnut i da je nastavnicima teško proći sve što moraju, da se više čita, prepričava i koristi rječnik. Ne rječnik stranih riječi, već hrvatske riječi, kazao nam je Jozić.