Pretraga

Mladi redatelj ponovno u akciji #idalječitam: Otkrio nam je koju će knjigu Vladi čitati svaki dan u 6:11 sati poslijepodne

A- A+

Lovro Krsnik, mladi kazališni redatelj koji je javnosti postao poznat i kao aktivist nakon što je pokrenuo akciju #idalječitam, ponovno je u akciji, i to opet istoj. Od 15. veljače do 25. svibnja čitao je za povrat obveznih lektira, a sada će do ispunjenja zahtjeva čitalačkim performansom pružati podršku nastavnicima. Simbolički, na Markovom trgu u 6:11 sati poslijepodne svakog dana čitat će Krležin roman Na rubu pameti.

Foto: Instagram

Ovaj put naglasak stavljam na čitanje samo jedne knjige i to Krležinog romana Na rubu pameti koji svojim naslovom, ali i sadržajem u potpunosti odgovara i trenutnoj stvarnosti u Hrvatskoj, kaže Lovro Krsnik.

U 6,11 (poslijepodne) za 6,11 (posto veći koeficijent)

Izdvojeni članak

Mladi redatelj već danima ispred Vlade naglas čita lektire izbačene s popisa

Svakog dana u 6:18 sati poslijepodne, čitajući ulomke Krležina djela, ovaj će mladi kazališni redatelj od Vlade tražiti da učitelji i nastavnici, kao i svi drugi zaposlenici škola, dobiju povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.

Svoj će čitalački performans, kao i prilikom prošle akcije, održavati na Markovu trgu, ispred zgrade Vlade.

– Ovaj put je inicijativa #idalječitam potpuno orijentirana kao podrška profesorima i nastavnicima u štrajku, a doslijedan sam prethodnom čitanju od 100dana od 15. veljače do 25. svibnja u tome što mislim da smo sad u fazi kad a je potrebno djelovati svaki dan, obašnjava Krsnik.

Sreo rasku i dobio ideju

Na ideju je došao na prosvjedu u ponedjeljak kada se susreo sa svojom razrednicom iz osnovne škole.

Čak je i čitalački performans prilagodio tematici pa će Na rubu pameti svakog dana čitati 45 minuta. Pozvao je nastavnike da ponesu svoje primjerke Krležine knjige i čitaju naglas skupa s njim.

– Vrijeme, mjesto, trajanje i knjiga su namjerno simbolični kako bi se jasno odaslala poruka, priznaje redatelj.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Ovime vas obavještavam da inicijativa #idalječitam koja je u prvoj fazi trajala neprekidnih 100 dana po 60 minuta čitanja na glas ispred Vlade RH, i koja je pokrenuta s ciljem popularizacije čitanja te je završila paralelnim čitanjem u 14 gradova Hrvatske i organizacijom:”Hoda za važnost čitanja” kreće s novom etapom. S obzirom na jučerašnji prosvjed u kojem se okupilo više desetaka tisuća ljudi, a kao podrška svim prosvjetnim djelatnicima da ne odustanu od svojih zahtjeva-jer za promjene, kao i za učenje je potreban kontinuirani svakodnevni rad i vrijeme-nema predaje! Zato odlučujem nadalje svaki dan u simboličkih šest sati i jedanaest minuta poslijepodne (18:11 sati)na Markovom trgu ispred Vlade i Sabora po 45 minuta (1 školski sat)na glas čitati: “Na rubu pameti” Miroslava Krleže. ŠKOLSKI SAT #IDALJEČITAM će se moći live pratiti preko službenog instagram profila inicijative, kao i preko mog privatnog Facebook računa… https://www.instagram.com/idaljecitam https://www.facebook.com/lovro.krsnik … sve dok Vlada i Sindikati, zajedno sa svim prosvjetnim radnicima ne uspostave zadovoljavajući dogovor. S time da naglašavam,ovog puta #idalječitam je podrška nastavnicima da ustraju u svojim zahtjevima. Niste sami i nema predaje! P. S. Nadam se da neće biti potrebno novih 100 dana akcije do razriješenja, ali ako bude, iz priloženog se vidi da ni to nije problem. ??? Zajedno smo jači! #idalječitam #narubupameti #prosvjed

Objavu dijeli idaljecitam (@idaljecitam)

Raska dolazi na čitanje

Svoju akciju smatra malim doprinosom kojom zahvaljuje nastavncima za sve što je u životu dobio od njih.
– Nema predaje i prosvjeta mora ustrajati u svojim zahtjevima, a ovo je moj mali doprinos podrške njima, poručuje Krsnik.
Njegova oduševljena razrednica najavila je dolazak na Krsnikova čitanja.