Mladi samoborski inovatori odnijeli zlato na sajmu u Kini: Već imamo ozbiljne ponude investitora

Na 10. Međunarodnom sajmu inovacija te 3. svjetskom inovacija foruma u Foshanu u Kini, mladi samoborski inovatori još su jednom nagrađeni za svoj izum 3D podmornice. Na događaju na kojemu već tradicionalno sudjeluju hrvatski inovatori, koji su se sa šest projekata predstavili i ovoga puta, trojac Martin Sokolović, Lovro Stipanović i Josip Oroz, okitio se zlatnom medaljom.

Iz arhive: Samoborski tim na Sajmu u Ženevi

O kakvom se događaju radi svjedoči podatak da je na sajmu bilo izloženo oko 3 tisuće domaćih inovacija, a u međunarodnoj konkurenciji je sudjelovalo više od 250 inovacija iz četrdesetak zemalja svijeta, prenosi unizg.hr.

Nakon niza nagrada javili im se investitori s ozbiljnim ponudama

Samoborci ruše sve granice: Na jednom od najvećih sajmova inovacija u svijetu osvojili prvo mjesto

Studentskom trojcu, kojeg dakle čine Martin Sokolović (TVZ), Lovro Stipanović (FSB) te Josip Oroz (FPZ), ovo je već treća nagrada s renomiranih svjetskih sajmova inovacija, samo u ovoj godini!

Za projekt 3D podmornice, koji su osmislili još kao učenici Srednje strukovne škole Samobor pod mentorstvom Ivana Vlainića, prije Foshana su u 2018. nagrađeni na sajmu u Ženevi te na sajmu u Seoulu.

Jedan od mozgova projekta 3D podmornice nam je opisao neke od okolnosti osvajanja nagrade u Kini, na kojoj su do zlatne medalje došli samo na osnovu video predstavljanja, ne i promidžbe uživo.

– Sva natjecanja do sada bila su popraćena našom prisutnošću, ali na ovo u Kini smo samo poslali projekt bez da itko od nas objašnjava o čemu se zapravo radi. Imali smo samo video u kojem se može vidjeti primjena. Na osnovu tog videa i predstavnika iz Udruge inovatora Hrvatske, koji je projekt ukratko predstavio, osvojili smo zlatnu medalju. Dakle u Kini, gdje se nalazi većina svjetskih tvornica, odnijeli smo zlato! Jako smo ponosni jer Kinezi naravno uvijek mogu iskopirati nešto što je opipljivo i što se vidi, ali “pamet” koja se nalazi u našoj podmornici, nitko ne može kopirati, zadovoljno Josip Oroz komentira posljednju osvojenu nagradu.

S obzirom da je 3D podmornica u razvojnoj fazi već gotovo dvije godine, a u međuvremenu je projekt skupio niz internacionalnih priznanja, pitali smo Josipa je li konačni prototip pri kraju te planiraju li ga izbaciti na tržište.

– Projekt je u završnoj fazi, ali o izlasku na tržište jos ne bismo htjeli govoriti, jer postoje potencijalni ulagači, koji su jako zainteresirani za projekt, zagonetan je na kraju ovaj student Fakulteta prometnih znanosti.

Video kojim su se predstavili na sajmu Foshanu pogledajte ispod.

Bionička ruka se također okitila zlatom u Kini

Samoborski učenici inovacijom zadivili i tehnološki napredne Korejce: U Seoulu se okitili srebrenom medaljom

Uz 3D podmornicu koja će čini se brzo na tržište i u primjenu, zlatnom medaljom se na spomenutom sajmu u Kini ‘okitila’ i Bionička ruka autora Davora Širinića i Luke Miškovića.

Srebrna su pak odličja osvojile inovacije Chess Playing Robot i OptiC, a brončane medalje The Clothing for Monitoring of Forest Workers i Algorithm for Defining Optimal Guidelines for Development of Graphic Products.

Osim među natjecateljima, Hrvatska je imala svoga predstavnika i u žiriju.

Naime, član Ocjenjivačkoga suda Sajma bio je Zoran Barišić, koji je licencirani član IFIA (Međunarodna federacija nacionalnih asocijacija inovatora) ocjenjivačkoga tima.

Odgovori