Pretraga

Mladi se Hrvat (21) vratio iz Australije kako bi u Dubrovniku otvorio postolarsku radionicu

A- A+

Mark Andrew Šiljag 21-godišnji je mladić koji se vratio iz Australije te u staroj jezgri u Dubrovniku otvorio postolarski obrt. Inače elektromehaničar po obrazovanju, nije se odlučio raditi u struci, nego nakon srednje škole izučiti postolarski zanat, kod strica. Devet mjeseci je trajala obuka, a poslije nje, Mark Andrew je odlučio otvoriti vlastiti obrt, jer se kako kaže htio financijski osamostaliti i ne ovisiti o drugima. Nema žestoku konkurenciju, budući da u Dubrovniku, osim njegove, postoje samo dvije postolarske radionice, ona od strica – mentora te još jednog majstora.

Dubrovački vjesnik

Među bezbroj suvenirnica u staroj jezgri Dubrovnika, 21-godišnji Mark Andrew Šiljag otvorio je postolarsku radnju. Elektromehaničar po obrazovanju, vratio se iz Australije te se odlučio baviti zanatom, kojeg je u devet mjeseci izučio kod strica. Uz strica, još se samo jedan majstor bavi postolarstvom u Dubrovniku, tako da konkurencija nije žestoka.

Izdvojeni članak

Humanost i poduzetništvo: Mlada ekonomistica (26) uspješno vodi vlastiti Dom za starije i nemoćne

Relacija Australija-Hrvatska

Mark Andrew je rođen u Melbourneu u Australiji, ali se već s pet godina s obitelji po prvi put vratio u Dubrovnik, odakle i je rodom. Tu je ostao cijelu osnovnu i srednju školu, a po završetku obrazovanja se vraća u Australiju gdje je dvije godine radio na građevini. Međutim, u lipnju prošle godine ipak se ponovno vraća u Hrvatsku te izučava postolarski zanat, a prije tri tjedna otvara i vlastitu postolarsku radionicu.

– Ovaj posao mi se sviđa jer nije dosadan, dosta se radi s rukama što mi je zabavno, a na dosadašnje radove sam dobio samo pozitivne kritike, govori Andrewu o svome početku koji nikada nije jednostavan.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci iz Zadra preradili benzinski u električni automobil

Cura me podržava, a mušterije su isključivo Dubrovčani

Dosada je Andrewu imao tridesetak klijenata u svojoj radionici, a nakon predstavljanja u nekoliko medija priznaje da se interes povećao. Osim ljudi koji su došli popraviti obuću, dobar dio njih je se došao raspitati, pružiti podršku, provjeriti o čemu se radi.

– Djevojka s kojom sam sada već deset mjeseci u vezi, me u potpunosti podržava u mome poslu i odluci da se bavim postolarstvom, odgovorio nam je Andrew na upit o tome kako cure gledaju na postolare, budući da se ovim zanimanjem bavi sve manje ljudi.

Radionica se nalazi u turistima vrlo prometnoj staroj jezgri Dubrovnika.

– Do sada moje usluge nije tražio nijedan turist, sve mušterije bili su domaći stanovnici, dodao je mladi postolar. Možda se i to uskoro promijeni.