Pretraga

Mladi u akciji, kreativnost na djelu, Europa na dlanu

A- A+

Pročitajte priču o iskustvu nekolicine mladih Hrvata i Hrvatica koji su sudjelovali u projektu Creativity in Action u Poljskoj i saznajte kako i vi možete postati dio europske obitelji. Razmjena ideja koja nastaje između raketnog inžinjera iz Bukurešta, turskog učitelja, farmera s vrele Madeire i glazbenice iz dalekog i uspavanog Vilinusa, ne samo da otvaraju vidike, već i nove poslovne prilike, a vama je sve to nadohvat ruke.

Da mi je netko prije pola godine rekao da ću za 300-ak kuna provesti tjedan dana u Poljskoj okružen ljudima iz cijele Europe, vjerojatno bih pomislio da je riječ o luđaku ili , pak, o nekom mučkom provokatoru koji se žedan krvi naslađuje mojom glađu za putovanjima. Ipak, prošlog tjedna sam dobio bjelodan dokaz da je to moguće i da ne postoji toliki euroskeptik kojeg programi za mobilnost financirani iz fondova Europske unije ne mogu razuvjeriti i odobrovoljiti.

Izdvojeni članak

Ovo je najkreativniji životopis ikada viđen

Trening i edukacija u dobrom društvu

No da ne duljim, ono što me oduševilo jest trening kurs Creativity in Action u poljskim Katowicama. Tom je prilikom tijekom sedam dana pet mladih i nadobudnih članova HUM-a, odnosno Hrvatske udruge mladih, razmjenjivalo ideje i iskustva (neki i više od toga) s participantima Litve, Turske, Rumunjske, Portugala i Poljske.

Projekt koji nas je sve okupio, u prijateljskoj nam domovini pape Woytile, nosio je prilično neodređen, sanjarski naziv. Tako da nitko od nas, u ranim jutarnjim satima kada smo stigli u Kulturni centar mjestašca nedaleko od Katowica, nije znao što očekivati.

Dočekao nas je krcat raspored pun zadataka koji zahtjevaju brza i kreativna rješenja, ali isto tako i dosta slobodnog vremena, izleta i uvijek pun stol hrane.

Riječ je o projektu bez age limita odnosno treningu na kojem su mogli sudjelovati zainteresirani bez obziran na godine. Predviđao je nekoliko kreativnih radionica, edukacije iz područja kreativnog rješavanja problema te radionice i rad s djecom.

Anegdote i iskustva koja će se godinama prepričavati

Radilo se ponekad i po desetak sati natječući se s kolegama u rješavanju ponuđenih nam problema, da netko ne pomisli krivo. Sviralo se, slikalo, izrađivalo nacrte za buduće projekte i prezentiralo, no činjenica je ipak da radionice i natjecanja nisu glavni cilj ovakvih akcija.

Izdvojeni članak

Znanstvenici tvrde: Čitatelji znanstvene fantastike su kreativniji i bolje rasuđuju

Poznanstva koja se stvaraju tijekom interkulturalnih večeri bogatih plesom, hranom i autohtonim pićima ne jenjavaju tek tako. A razmjena ideja koja nastaje između raketnog inžinjera iz Bukurešta, turskog učitelja, farmera s vrele Madeire i glazbenice iz dalekog i uspavanog Vilinusa, ne samo da otvaraju vidike, već i nove poslovne prilike.

Sedam dana tijekom kojih uz naporne, ali edukativne radionice imate priliku sa svojim kolegama dijeliti obroke, lutati gradom, šaliti se ili pak na karaokama gnjaviti domoroce je ono što ovakve inicijative čini razlogom da ih u svoj bucket list stavi svaki student željan novih iskustava.

S Hrvatskom udrugom mladih upoznajte Europu

HUM je osnovan u sijećnju 2013. godine u Vrgorcu. Ideja za pokretanjem se rađala i sazrijevala tijekom nekoliko projekata u inozemstvu na kojima je sudjelovao osnivač Bruno Jerkušić. – Sudjelovao sam u nekoliko takvih projekata vani i poželio sam nešto slično napraviti i sam. Želja mi je bila da omogućim ljudima iz drugih zemalja da upoznaju moj kraj i da ja zajedno sa svojim prijateljima mogu putovati i upoznavati druge kulture, kazao nam je Jerkušić kratko. Inače, HUM osim što šalje članove diljem Europe iza sebe ima i jedan vlastiti projekt koji je u Vrgorcu okupio 30 ljudi iz šest zemalja. Tijekom iduće godine Udruga ima planove za još jedan, još ozbiljniji projekt, no za to se još čeka odobravanje sredstava.

Prihvatite izazov

Jedinstvena je to prilika da se bez financijskog opterećenja iskoristi mogućnost te upozna mlade iz cijele Europe. Prilika je to da se proba i nauči nešto novo, da se kušaju neobična jela i upoznaju druge kulture. Isto tako projekti, poput ovog poljskoga, su šansa da predstavite svoju zemlju strancima, ali i kroz njihove oči istu upoznate još bolje.

Od Nove godine kreće svježa garnitura projekata u cijeloj Europi za koje se može prijaviti bilo koja mlada osoba bez obzira na stupanj obrazovanja, vještine ili pak ocjene. Bitna je samo volja i spremnost da se prihvati izazov.

Više informacija potražite na: Hrvatska udruga mladih