Pretraga

Mother Fuckerz – pogledajte što imaju za reći i pokazati ponajbolji domaći breakeri

A- A+

Nakon što ste mogli čitati o mladim glazbenicima pa čak i onima koji prave svoje instrumente ovog puta vam predstavljamo nešto drugačije. Mother Fuckerz su break dance/ hip hop/ grafiterska škvadra koju čini 11 mladića i djevojaka razbacanih po Hrvatskoj i Sloveniji. Ovom prilikom razgovarajući s jednim od njih doznajemo sve o brojnim priznanjima zasluženim minulih godina, ali i o specifičnom životnom stilu ovih mladih ljudi. Pogledajte što Mother Fuckerzi imaju za reći i pokazati.

Ekipa iz dvije države s tisuću interesa

–  Mi nismo klub u pravom smislu riječi. Više smo ekipa koja se poznaje već odavno i dijeli zajedničke interese. Putujemo zajedno po natjecanjima i družimo se, otkrio nam je jedan od starijih članova Mother Fuckerza Entoni Radman.

Ekipu čine ukupno tri cure i osam mladića. Priču su započeli upravo naš sugovornik Entoni Radman i Dino Perenski plešući po velikogoričkim klubovima. Ostale članove upoznavali na natjecanjima i break eventima te su prije nekih pet godina nastali Mother Fuckerzi.

Osim njih MF čine još Kristijan Mihalić, Naser Gutic, Filip Antolović, Luka Anaković, hip hoperice Albertina Koši i Ida Milec te najmlađa članica ljubljanska srednjoškolka Joans Manč. Osim plesača i plesačica članovi Mother Fuckerza su i grafiteri Ivan Bilić i Armin Skicuh.

Ime dobili razvaljujući po natjecanjima

Uz dobru zabavu ova ekipa bilježi i zapažene rezultate. Tako u svojim vitrinama imaju nekoliko pojedinačnih i ekipnih medalja s kontinentalnih i svjetskih prvenstava, a pobjede na turnirima više i ne broje.

Dominirajući nad konkurenciom zaradili su i ime. –  Ideja je došla jer su nas tako zvali protivnici na natjecanjima. Razvaljivali smo ekipu i oni su nas prozvali Mother Fuckerzima. Nama se to svidjelo kad su Dinek i Kiki predložili da uzmemo to ime pa je tako i ostalo, objašnjava Entoni.

Trenira se po pet puta tjedno

Naravno za ovakve visoke domete potrebno je mnogo treninga, ponekad i po pet treninga tjedno tvrdi naš sugovornik. – Naravno ne može se uvijek stići. Trenira se prosječno svaki drugi dan, ali onda je to žestoko. Ipak puno je lakše trenirati u društvu, jer nije dosadno. Kod nas je dio ekipe iz Slovenije (Joans Manč i Naser Gutic), dio iz Zagreba i Gorice, a Kiki je iz Karlovca, ali uvijek se nekako skupimo, kaže Radman.

Dodaje kako njegovoj ekipi dosta na ruku ide činjenica što im KUC Remetinec osigurava dvoranu koju koriste uglavnom zimi. Ljeti se može trenirati na otvorenom, u Oktogonu ili pak ispred Muzeja suvremene umjetnosti. – Glavno da je podloga dobra i da te nitko ne gnjavi, zaključuje.

Breake dance se ne cijeni dovoljno

Osim natjecanja MF-ovci su nastupali na čitavom nizu manifestacija. Svoje su umjeće pokazali na otvorenju Svjetskog prvenstva u rukometu te na finalu NLB lige u Zagrebu. Ipak nije sve tako blistavo. Kao i svaki sport break dance traži znatna financijska sredstva, ali za razliku od mainstream sportova gradovi za njih imaju malo razumjevanja.

 – Zovu nas da nastupamo i onda nam ponude sto kuna po nastupu, što je praktički ponižavajuće za nas. Kada im kažemo da je naša cijena 100 eura oni kažu da će im doći deset tamburaša za tu cijenu, priča nam pomalo razočarano Entoni te dodaje da se zbog toga isplati ići po natjecanjima jer tu kapne neka lova.

Plesati i uživati dok je moguće

Iako ovi momci i cure uživaju respekt konkurenata i divljenje publike za sada ne pomišljaju na osnivanje pravoga kluba. Razloga je više, a najbitniji je taj što ne žele da im breake dance postane posao, a prestane biti užitak.

– Svatko od nas uz ovaj sport radi još nešto. Ili studiramo ili idemo u školu i radimo. Mi smo jednostavna ekipa koja se ne uklapa u stereotipe koji vladaju kod nas. Nemamo neke planove u budućnosti. Nastupat ćemo i plesati dok nam bude užitak, kazao je naš sugovornik za kraj.