Pretraga

MUP iznio nove provjerene informacije o nestanku 27-godišnjeg Splićanina Mateja Periša

A- A+

Matej Periš, 27-godišnji Splićanin u Beogradu je nestao prije trinaest dana. Danas je MUP održao konferenciju za novinare gdje su iznijeli sve provjerene detalje o intenzivnoj istrazi. Potvrdili su da postoji radna verzija događaja te da je lociran mobitel nestalog, kao i da će policija prema Matejevim prijateljima poduzeti određene radnje

matej periš

Foto: MUP | Pixabay

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac danas je u Ministarstvu unutarnjih poslova održao konferenciju za novinare povodom nestanka Mateja Periša, 27-godišnjeg Splićanina za kojim srpska policija traga već 13. dan. Istaknuo je kako su hrvatske i srpske snage u koordinaciji od prvog dana vezano za ovaj slučaj te naglašava da je srpska policija poduzela apsolutno sve radnje koje se poduzimaju u ovakvim i slični mslučajevima. Iako je već prošlo više od dvanaest dana, zadržali su integritet istrage, a na svemu radi najveći profesionalni te je angažirana sva tehnologija koju posjeduju.

TRAGA SE VEĆ 13. DAN

Matej Periš (27) nestao je u noći s 30. na 31. prosinca, prilikom izlaska u beogradskom klubu Gotik koji se nalazi na samoj obali rijeke Save. Prema snimkama koje su procurile u medije, izgledno je da je nešto više od 2 sata nakon ponoći izišao iz kluba, zatim besciljno trčao beogradskim ulicama, a onda je netko odjeven nalik Mateju snimljen kako se spušta stepenicama koje vode u rijeku. Za njim se intenzivno traga već 13. dan.

Postoji radna verzija što se dogodilo

Posljednja dva dana visoka delegacija hrvatske policije, na traženje samog premijera Andreja Plenkovića, provela je u Beogradu. Tamo su se osim brojnih sastanaka s policijom, susreli i sa srpskim ministrom unutarnjih poslova Aleksandrom Vulinom koji ime je, kako je kazao Gerovac, dao sve informacije koje je hrvatska policija tražila. Tim je sastancima nazočio i Nenad Periš, otac nestalog Splićanina.

Na pitanje novinara postoji li radna verzija onoga što se moglo dogoditi, Gerovac kaže kako je srpska policija rekonstruirala rutu kretanja od izlaska iz kluba, preko kilometar i pol trčanja po gradskim ulicama do eventualnog ulaska u rijeku. Ovdje valja naglasiti da načelnik i dalje govori u rukavicama budući da se na snimkama gdje muška osoba silazi niz stepenicu put rijeke ne može sa sigurnošću, zbog mraka i loše vidljivosti, tvrditi da se radi o nestalom Splićaninu, već samo o osobi koja je bila odjevena nalik njemu. Radnu verziju događaja ne može iznositi, istaknuo je načelnik, što zbog tajnosti istrage, što zbog toga što ju provodi policija druge države.

Prijatelji odmah ujutro zvali policiju

Neke informacije ipak još moraju isprovjeravati, a neke razmijeniti s kolegama iz Srbije, kaže Gerovac, što upućuje na to da će hrvatska policija i sa svoje strane provoditi određene izvide, no potvrđuje da je neke verzije događaja koji su u startu bili opcije, policija sada isključila. Na podpitanje novinara o tome, Gerovac kaže da od svega što je do sada prikupljeno, ništa ne ukazuje na to da je nestanak Mateja Periše rezultat bilo kakvih sumnjivih ili nasilnih okolnosti. Još jednom je naglasio kako ne može spekulirati o tome što se dogodilo na pojedinim snimkama.

– Snimke su dokazni materijali, i to mu je nezahvalno komentirati, žao mi je što te snimke izlaze van. Špekulirati što se na tim snimkama nalazi, to se ne može, sve su ih pregledali. Srpska policija je napravila izniman posao u praćenju kretanja Mateja Periše, od samog izlaza iz kluba do ulaska u vodu, što je više od kilometra kretanja. Pregledali su se sati i sati materijala, rekao je Gerovac na današnjoj pressici.

Potvrdio je i da su prijatelji nestalog Splićanina već ujutro, odmah nakon Matejevog nestanka, zvali policiju, a formalni je zapisnik sastavljen u toku dana. Konzumaciju opijata ili droge bilo kakve vrste kao i informacije koje su se pojavile u dijelu srpskih medija o tome da su Matej i njegovi prijatelji prokrijumčarili drogu do Beograda – kaže – ne može komentirati. Za cijeli je put do Beograda, kao i boravak tamo, što u smještaju, restoranu pa tako i u klubu Gotik – policija u Srbiji napravila je detaljnu rekonstrukciju iz minute u minutu.

Policija će poduzeti radnje prema prijateljima

Ipak, Gerovac je potvrdio da će policija poduzeti određene radnje prema prijateljima. Kako bi došli do još nekih informacija ili riješili neke manje nedoumice oko slučaja, s njima će se još jednom, dvaput, triput – nije bio pretjerano određen Gerovac – provesti informativni razgovori. Kada policija istražuje nestanak, poručio je, sve što okružuje nestalu osobu, obitelj, prijatelj i poznanici, izvor su informacija.

Naglasio je da je policija s Matejevim prijateljima detaljno razgovarala, prošli su i poligradske testove, a iz svega što su saznali ne proizlazi nikakva involviranost prijatelja u okolnosti povezane s Matejevim nestankom, ili bilo čime što se događalo tijekom noći. Nestali sa svojim društvom nije ulazio ni u kakve sukobe u klubu, kao ni van njega, kazao je Gerovac. Neki srpski mediji pisali su o Zadranima u istom klubu, no tko su misteriozni Zadrani i jesu li uopće bili tamo, kazao je Gerovac, policija još uvijek istražuje. Potvrdio je na koncu da je lociran i Matejev mobitel te da će i hrvatska policija obrađivati dio mobitela, no ništa detaljnije o tome nije mogao reći. Snimka iz rijeke, zaključio je, također je autentična, no ne može se govoriti da netko sigurno pliva na njoj.