Pretraga

MZOS: Knjiga ‘Bum Tomica 1’ autorice Silvije Šesto opravdano se nalazi na popisu lektire

A- A+

Krajem veljače digla se medijska hajka koja je započeta na stranici Zdravstvenog odgoja, a protiv nagrađivane autorice Silvije Šesto i njezinog djela ‘Bum Tomica 1’, koje je uvršteno na popis izborne literature za lektiru u četvrtom razredu osnovne škole. Autori članka i razne udruge smatraju kako je na djelu hiperseksualizacija djece, i da je skidanje priče s popisa lektira nužno, kao i ostavka odgovornih u MZOS-u. Ipak, Ministarstvo je objavilo kako je prema Povjerenstvu Agencije za odgoj i obrazovanje ovo štivo sasvim prikladno za učenike četvrtog razreda osnovne škole.

Sadržaj knjige je problematizirala udruga Vigilare, nakon čega je na web stranici Zdravstvenog odgoja izišao članak, prema kojem je uključivanje ovog djela Silvije Šesto na popis lektire ‘skaldalozno i odvratno’. Ministar Jovanović prozvan je tako za širenje pornografije, a prema mišljenju autora teksta, ‘ ostavka garniture koja uništava djetinjstvo djeci sada je već pitanje dobrog ukusa’.

Agencija za odgoj i obrazovanje sastavila je Povjerenstvo sastavljeno od nastavnika iz prakse i sveučilišnih profesora, a njihovo je mišljenje da je knjiga prikladna i ne mora biti skinuti s popisa lektire.

Mišljenje Povjerenstva Agencije za odgoj i obrazovanje

– Nastavnim planom i programom za osnovnu školu (Narodne novine, broj 102/06) u sklopu nastavnoga predmeta Hrvatski jezik za 4. razred osnovne škole u popisu lektire nalazi se i knjiga Bum Tomica Silvije Šesto. To književno djelo nije uvršteno među dva obvezna za interpretaciju na satima lektire. Polazeći od načela zavičajnosti, interesa i mogućnosti djece, učiteljica/učitelj, zajedno s učenicima, s predloženoga popisa lektire (još 23 naslova) bira ostalih pet književnoumjetničkih djela za čitanje i interpretaciju na satima lektire tijekom školske godine.

Povjerenstvo za izradu stručnoga mišljenja o prikladnosti knjige Bum Tomica autorice Silvije Šesto za lektiru u 4. razredu osnovne škole, na temelju pojedinačnih stručnih mišljenja,  smatra da se među 23 predložena naslova lektire opravdano nalazi i navedena knjiga, piše u priopćenju MZOS-a.

Izdvojeni članak

Intervju sa Silvijom Šesto: ‘Pandorina je kutija otvorena i dano je zeleno svjetlo za progon umjetničkog izraza’

Spomenuto povjerenstvo ne smatra samo da je knjiga autorice Šesto prikladna za osnovnoškolsku lektiru, već i da je priča pisana jasnim stilom kratkih i slikovitih rečenica, uz dinamične dijaloge.

Uz humorističko viđenje stvarnosti i spretno osmišljene poante, ovdje se progovara o složenosti odnosa unutar suvremene obitelji, uže i šire; o vrijednostima prijateljstva i ljubavi; o tehnološkom diktatu koji nam nameće poseban način života; o instituciji braka i međusobnoj toleranciji; o rasnoj toleranciji; o prvim ljubavima i razočaranjima; o izvršavanju svakodnevnih obveza i pristojnom ophođenju u društvu itd., istaknula je članica Povjerenstva Diana Zalar.