Pretraga

Na Filozofskom održana komemoracija za profesora Miroslava Tuđmana: ‘Ostavio nam je važno nasljeđe’

A- A+

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu u utorak 25. svibnja, na njegov 75 rođendan, održana je komemoracija za pokojnog profesora Miroslava Tuđmana. Njegovi bivši suradnici istaknuli su kako se radilo o izuzetnom znanstveniku i istaknutom profesoru, ali unatoč tome vrlo otvorenom i skromnom čovjeku.

Govornici na komemoraciji: Jurković, Boras, Juričić, Prelog, Kišiček, Gaščić | foto: FFZG

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u utorak održana je komemoracija za pokojnog prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana. Zbog epidemioloških mjera komemoraciji je uživo prisustvovalo 25 uzvanika, a ostali su je pratili elektroničkim putem. Komemoracija je održana 25. svibnja, na 75. rođendan profesora Tuđmana.

Na komemoraciji su o prof. Tuđmanu govorili rektor zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras, obnašatelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Miljenko Jurković te prof. dr. sc. Nenad Prelog, dugogodišnji suradnik prof. Tuđmana.

Komemoracija je započela minutom šutnje | foto: FFZG

– Ponovo ću reći kako najbolji od nas odlaze prerano. Kada gledam u prošlost, uvijek ću se sjećati ljepote življenja koju smo imali na ovom Odsjeku, kazao je u svom dirljivom govoru rektor Boras.

Izdvojeni članak

Preminuo je dugogodišnji profesor Filozofskog Miroslav Tuđman: Pamtit ću ga po nekoliko stvari

‘Velik, ali skroman; čovjek s dva života’

– Bio je velik, a skroman čovjek, velik u oba smisla te riječi. Kao osoba i kao dekan sada, ponosan sam na djelo čovjeka s dva života: znanstvenim i političkim. Zadužio je Filozofski fakultet svojom znanošću i još je više zadužio Hrvatsku – tim je riječima o. d. dekana Jurković završio svoje obraćanje u kojem se referirao na život prof. Tuđmana u akademskom okruženju, kao i njegov doprinos Hrvatskoj tijekom i poslije Domovinskog rata.

Uz njih, s uzvanicima su svoja sjećanja podijelili i djelatnici Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta – pročelnik doc. dr. sc. Vedran Juričić, potom prof. dr. sc. Nives Mikelić Preradović, dr. sc. Sanja Kišiček i netom diplomirani student istog odsjeka Denis Gaščić, koji su s prof. Tuđmanom surađivali dugi niz godina.

Prof. dr. sc. Nives Mikelić Preradović, bivša asistentica dr. sc. Tuđmana, sada predsjednica Matičnog odbora za polje informacijskih i komunikacijskih znanosti | foto: FFZG

Prof. Nives Mikelić Preradović, predstojnica Katedre za organizaciju znanja, govoreći o profesoru Tuđmanu navela je: “Svima nama [znanstvenicima iz područja informacijskih znanosti] ostavio je u naslijeđe vrlo važnu stvar: odgovornost informacijskih djelatnosti za oblikovanje kolektivnog pamćenja”.

Komemoraciji su prisustvovali i članovi profesorove obitelji: supruga Vanja Morić i kći Nina Tuđman Vuković.

Obitelj prof. Tuđmana: supruga Vanja Morić i kći Nina Tuđman Vuković | foto: FFZG

Definirao paradigmu informacijskih znanosti

Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman rođen je 1946. godine, a preminuo 31. siječnja 2021. u Zagrebu u 75. godini. Bio je osnivač i prvi voditelj Zavoda za informacijske studije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predstojnik Katedre za organizaciju znanja na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti te prodekan za znanost Filozofskog fakulteta.

Svoj doprinos informacijskim znanostima započeo je svojom doktorskom disertacijom kojom je i definirao paradigmu tog znanstvenog polja, a nastavio objavom nekoliko desetaka knjiga i radova u kasnijim desetljećima.

Opširnu biografiju pokojnog profesora objavio je njegov Odsjek.