Pretraga

Na istoku Hrvatske živi najviše pušača

A- A+

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prije pet godina došla je do podataka kako se u našoj zemlji puši manje nego u ostalim članicama Europske unije, dok je prema posljednjoj provedenoj anketi iz 2003. godine najviše pušača u istočnoj Hrvatskoj. Preko 50 posto učenika osnovne škole je u kontaktu s cigaretama, a dobna granica prve konzumacije se sve više spušta, prenosi glas-slavonije.hr.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2008. godine Hrvati konzumiraju cigarete manje od drugih stanovnika u Europskoj uniji. Hrvatski dan nepušenja i početak korizme ove su se godine poklopili na isti datum, a u tih korizmenih 40 dana vjernici se najviše odriču upravo cigareta.

Izdvojeni članak

Pušenje u filmovima negativno utječe na mlade


Preko milijun punoljetnih Hrvata konzumira cigarete

Zdravstvenom anketom provedenom 2003. godine došlo se do rezultata koji su pokazali da je unutar granica države najviše pušača u istočnoj Hrvatskoj. Rezultati spomenute ankete stari deset godina pokazali su da broj punoljetnih Hrvata koji konzumiraju cigarete konstantno (27,4 posto) ili povremeno (31,4 posto) premašuje milijun.

Polovica osnovnoškolaca puši

– Dio ovisnika o nikotinu zbog svojih nesvladivih želja i potreba za uzimanjem duhana polako gubi uvid u sposobnost komuniciranja. Takve osobe često zanemare potrebe drugih, što dovodi do određene socijalne deformacije te se u njihovom ponašanju gubi senzibilitet za potrebe ljudi koji ih okružuju. izjavio je osječki psihijatar Nikola Mandić za glas-slavonije.hr.

Nadodao je kako se u današnje vrijeme dobna granica prvog kontakta s cigaretom sve više spušta, zbog čega je evidentirano da je oko 50 posto učenika osnovnih škola u kontaktu s cigaretama.