Pretraga

Na našem najvećem institutu kreće veliki projekt od 8 milijuna kuna, na njemu radi preko 20 znanstvenika

A- A+

Institut Ruđer Bošković predstavio je projekt analize proteina, zvan Qua/Qua Protein, koji bi mogao značajno pridonijeti unaprjeđenju zdravstva. Cilj projekta je ponuditi identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi što bi moglo znatno skratiti veliki broj dijagnostičkih pretraga. Očekuje se da će projekt vrijedan 8 milijuna kuna rezultirati s patentnom prijavom inovativnog reagensa.

projekt analize proteina

Foto: Unsplash

Institut Ruđer Bošković nastavlja pomicati granice u znanosti. Najavili su inovaciju koja će biti iznimno korisna biomedicini i industriji, a riječ je o projektu analize proteina kojim se može znatno ubrzati postupak dijagnostike.

– Pojednostavljeno rečeno, kroz ovaj projekt identificirat ćemo biće, primjerice, bakteriju iz urina, ili neku bakteriju iz pokvarene hrane, ili dobroćudne bakterije, recimo, iz uzorka kože, te istovremeno izmjeriti njihovu količinu. Ovakva analiza ima široki spektar primjene, u medicini, i to prvenstveno dijagnostici, zatim farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici, te prehrambenoj industriji, uključujući primjenu prilikom kontrole kvalitete bioloških proizvoda, kao i u znanstveno-akademskoj zajednici, u Republici Hrvatskoj i internacionalno, izjavio je Mario Cindrić, voditelj projekta i voditelj Laboratorija za bioanalitiku Zavoda za molekularnu medicinu na IRB-u.

Prilika za mlade istraživače

Na projektu radi više od 20 znanstvenika iz nekoliko različitih laboratorija diljem Hrvatske. Jedna od njih je Lucija Dončević, studentica 2. godine doktorskog studija kemije na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu koja je na projektu zadužena za razvoj programskog sustava koji će omogućiti identifikaciju proteoma putem de novo sekvenciranja proteina. Luka Ozdanovac, student 3. godine doktorskog studija kemije na Kemijskom odsjeku PMF-a, u sklopu projekta izrađuje doktorsku disertaciju.

Projekt ukupne vrijednosti 8,1 milijuna kuna velikim je dijelom financiran sredstvima Europske unije. Čak 6,8 osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Izdvojeni članak

Znanstvenici s Ruđera sudjeluju u istraživanju koje bi trebalo promijeniti način opskrbe energijom

IRB naglašava važnost žena u znanosti

U sklopu projekta Qua/Qua Protein održana je i radionica ‘Žene u znanosti i poduzetništvu’ kojoj je cilj bio naglašavanje važnosti pitanja ulaganja u žene u znanosti i poduzetništvu kao jednog od najvažnijih resursa budućeg gospodarskog i društvenog razvoja Hrvatske. Ulaganje u razvoj karijera znanstvenica i poduzetnica jedan je od najvažnijih mehanizama koje je potrebno osigurati jer istraživanja pokazuju kako će žene u znanosti i poduzetništvu biti predvodnice budućeg razvoja STEM-a.

Da su toga svjesni na Institutu Ruđer Bošković pokazuju i brojke. Od ukupnog broja zaposlenih na IRB-u, 59,7 posto je žena, žene čine 61 posto u ukupnom broju znanstvenika i istraživača, 59,8 posto doktora znanosti su žene, 69 posto doktoranda su žene, a žene također predvode i u broju poslijedoktoranda, gdje čine 67 posto od ukupnog broja.

– Prošli je tjedan Europski parlament priopćio kako u Europi ima premalo žena poduzetnica i onih samozaposlenih, a što ostavlja velike posljedice na razvoj gospodarstva. Naime, iako čine polovicu stanovništva EU-a, udio žena u ukupnom broju samozaposlenih na razini EU-a je tek 34 posto, dok je samo 30 posto poduzetnika početnika žena. Raznolikost potiče inovacije. Kako bi postigli tu raznolikost u različitim sektorima mi moramo srušiti jaz između spolova, kako u znanosti, tako i u poduzetništvu, zaključio je Cindrić.