Pretraga

Na pojedinim školama u Hrvatskoj uskoro će osvanuti kreativni murali: ‘Želimo potaknuti barem malu promjenu’

A- A+

Osijek je prvi od četiri grada u Hrvatskoj u kojima će na školama biti oslikani ekološki murali i održane radionice o klimatskim promjenama. Cilj projekta je upozoriti sve na ovaj globalni problem te ga približiti mladima.

Klimatski mural na zidu O.Š. Vladimira Bečića u Osijeku

U Hrvatskoj je započelo oslikavanje klimatskih murala, a mladi Osječani prvi su učili o ovom globalnom problemu kroz edukativnu radionicu. Naime, na zidu Osnovne škole Vladimira Becića, oslikan je ekološki mural koji upozorava na klimatske promjene te ih približava mladima. Osim u Osijeku, aktivnosti će se održati u Rijeci, Sisku i Zagrebu.

Sve snažnije posljedice klimatskih promjena

Ove aktivnosti osmišljene su u okviru EU inicijative Europski klimatski pakt. Poticaj pokretanja ovih, ali i drugih aktivnosti za očuvanje klime, upravo su sve snažnije posljedice klimatskih promjena kao što su toplinski valovi, šumski požari, suše, poplave ili razorne oluje.

Osječka škola prva je u nizu u kojima se problematika klimatskih promjena približava djeci i mladima, ali i široj javnosti, na kreativan i zanimljiv način – oslikavanjem klimatskih murala koji predstavljaju trajni podsjetnik na klimatske promjene. Mural u Osijeku tako prikazuje kontrast održivog i neodrživog svijeta, svijetle budućnosti i budućnosti kakva nam prijeti ako ne adresiramo klimatske promjene.

Oslikali su ga umjetnici kolektiva Graffiti na gradele, Casiono i Royal.

–  Murali su moćan medij za prenošenje važnih poruka do šire publike, stoga se nadamo da će poruka o klimatskoj krizi doprijeti do što većeg broja ljudi i potaknuti ih na razmišljanje o tome što sami možemo učiniti danas da bismo imali bolje sutra, kaže Hrvoje Kraljević iz Graffita na gradele.

Graffiti radionica u Osijeku.

Učenici viših razreda sudjelovali u radionici

Dok je na zidu škole nastajao mural, istovrememo su učenici viših razreda sudjelovali u edukativnoj interaktivnoj radionici o klimatskim promjenama koju je održala svjetska organizacija za zaštitu prirode, WWF. Kroz grupni i praktični rad, učenici su sami detektirali uzroke pojedinih klimatskih promjena, predlagali rješenja i o njima raspravljali.

– Uvođenjem ovakve radionice bar na jedan dan u školu, želimo potaknuti barem malu promjenu u ovome smjeru i dati priliku mladima da sudjeluju u krojenju budućnosti planeta, rekla je voditeljica radionice, Pinija Poljaković iz WWF Adrije.

Za mlade koji se umjesto riječima više vole izražavati umjetnošću, organizirana je graffiti radionica pod vodstvom kolektiva Graffiti na gradele u sklopu koje su se i sami okušali u izradi grafita.