Pretraga

Na satu vjeronauka – gej je bolest!

A- A+

U udžbeniku za Vjeronauk “S Kristom u život” stoje diskriminirajući podaci koje uče osnovnoškolci, ali kroz druge udžbenike i srednjoškolci. Naime u konkretnom “S Kristom u život”, lezbijska udruga Kontra napravila je detaljnu analizu sadržaja, osvrnuvši se na rodne uloge, spolnost, obitelj, ljudska prava, te prava žena – prenosi jutarnji.hr.

Nakon što su analizirali udžbenik naišli su na diskriminirajuće sadržaje, koje na taj način predaju i neki vjeroučitelji. Naime, pokazalo se da se obitelj spominje kao tradicionalna zajednica muškarca i žene, zaboravljajući pritom na druge kategorije poput istospolnih brakova ili samohranih roditelja. No ono što je Kontru najviše zabrinulo i što su kao zaključak poslali zamjenicii ministra obrazovanja, Mariji Lugarić jest da se homoseksualnost prikazuje kao nastranost koja je nedovoljno medicniski i psihološki istražena, a čak se i u nekim udžbenicima biologije homoseksualnost spominje samo u kontekstu HIV-a.

Udruga Kontra odlučila se za tu analizu upravo nakon prijave na jednu vjeroučiteljicu koja je u OŠ Bartol Kašić učila djecu po onome što piše u udžbeniku – da je biti gej biti bolestan.

Zamjenica Lugarić Kontri je obećala da će se do sljedeće godine maknuti svi takvi sadržaji iz školskih udžbenika, a posao će raditi u tu svrhu osnovano Povjerenstvo.