Pretraga

Najneobičnija imena koja su hrvatski roditelji davali djeci u 2015.

A- A+

Kada je riječ o imenovanju djece u Hrvatskoj, roditelji su i u prošloj godini bili tradicionalno predvidivi pa su ponovno Luka i Ana bila dva imena koja je najviše novorođenčadi dobilo u 2015. No, dok je s jedne strane većina roditelja sklona slijediti neke utvrđene obrasce, ima i onih jako kreativnih, štoviše hrabrih koje bi djeca mogla cijeli život mrziti zbog njihova ‘trenutka inspiracije’. U matičnim uredima Zagreba, Splita i Osijeka smo provjerili kojih su se sve čudnih imena roditelji dosjetili u 2015. Ima tu svega, od junakinja iz sapunica i nogometnih zvijezda, do zemljopisnih pojmova te glazbenih ikona. Izdvojili smo ih nekolicinu.

Foto: weknowyourdreams.com

Kao što smo vas nedavno izvijestili, nije bilo osobitih novina u pogledu najučestalijih imena koja su hrvatski roditelji nadjevali djeci u 2015. Ana je drugu godinu za redom bila na čelu u konkurenciji djevojčica, a kada je riječ o dječacima Luka je u novom mileniju neprikosnoven.

No srećom tu opću predvidivost, neki roditelji nastoje narušiti svojim maštovitim i kreativnim idejama. Mada, obzirom na podatke koje smo dobili iz matičnih ureda u Zagrebu, Splitu i Osijeku neka će se djeca dok odrastu, zasigurno upitati što su roditelji imali protiv njih, čim su se rodili!

U Zagrebu mnoštvo neobičnih kombinacija dva imena

Uz to što su Zagrepčani u 2015. uvjerljivo najviše djece nazvali Luka te Ana, ova imena bila su dijelom kojekakvih neobičnih kombinacija. Tako je u slučaju curica bilo od nešto običnijih Ana Marije, do Ana Celestine, Ana Sofije, Ana Belle ili Ane Teute.

S Lukom je također bilo raznih spajanja, ali i samih verzija ovog imena. Od Lucas, Lukša, Luko ili Luke pa i u kombinacijama s imenom Ivan, Anto, Jakob do trostrukih Luka Ray Stjepan.     

Izdvojeni članak

Otkrijte koje je ‘najpatriotskije’ ime i prezime u Hrvatskoj

‘Plodonosna’ imena u kombinacijama bila su u konkurenciji curica Mia, Marija, Kata, Tea. Izdvojimo neke od verzija imena Kata koja su roditelji dali u Zagrebu prošle godine – Katka, Kaya, Katia, Kati, Katitza, Katrina, Kathrin.

Kod dečkiju su učestala, poput Ivan ili Marko, također bila predmet kojekakvih spajanja. (Ivan Jesus, Ivan Bosco, Marko Giuseppe Paul, Marko Anthony).

Jedni roditelji odlučili su se i za neobično predsjedničino ime Kolinda. Od ostalih za curice, izdvojimo Čilja, Rivajet, Mula, Minea, Melica, Madona Esmeralda, Lava, Križa, Kujtime, Kiana, Ke Han, Kadunica, Jakica Danica, Ivuša, Jagadamba Soul, Ivica, Ita, Isra, Etna, Arba, Brittni Milica.

Bit će i nekoliko onih koji će trebati desetak sekundi da napišu svoje ime poput Ramona Iris Katarina, Porshea Diamondella, Paolina Elenore Euohrasie Marie, Mteja Zorislava Elizabeth ili Caroline Laura Claudia Loredana. 

Izdvojeni članak

Deset najčešćih prezimena u Hrvatskoj

Po jedno Tito i Tita, dali su roditelji u Zagrebu dečku i curici, a od imena koja bi se mogla povezati s povijesno-političkim ličnostima tu su primjerice još i Fran Krsto te Moše.

Nogomet je dakako neiscrpna riznica inspiracije pa ponovno imamo Zinedina, Cristiana, Lionela, Ikera, Arjena i Genara.

Evo još nekih neobičnih imena koji su Zagrepčani dali dječacima: Vigor, Redžep, Orlando, Nevesinko, Maroje, Lajčo, Kuzma, Jetmir, Jašo, Ingo, Faust, Džimi, Driton, Al. 

Izdvojeni članak

Ovo su značenja najčešćih ženskih i muških imena u Hrvatskoj

Dante, Judita, Princ Lion i Norea

Iako je u Zagrebu, zbog brojnosti, a dijelom i zbog heterogenosti stanovništva bilo daleko najviše ideja i anti-ideja u imenovanju djece, kreativnosti nije nedostajalo niti u Splitu.

Bilo je tu od junakinja iz književnosti i imena nastalih od toponima, prema piscima, ali i nekim lokalnim obilježjima.

Neobična muška: Vitali, Fran, Noel, Oskar, Dante , Misha, Maksim, Luki, Makarije, Nede.

Neobična ženska: Ramona, Diva, Domenik, Nal, Verena, Loris, Etna, Nelly, Mirjam, Judita, Amandea, Una, Letana, Riva, Lavina, Ljupka, Nea, Issa, Izabela, Tita, Vida, Greta, Arelena, Maricya, Zita, Alba, Nia, Drina.

U Osijeku su u konkurenciji najučestalijih imena u 2015. izrazito dominirala kratka imena, a drugačije nije bilo ni u konkurenciji ovih neobičnih.

Neobična muška imena koje su roditelji u Osijeku davali djeci u 2015-oj: Liam, Kan, Lun, Bence, Vigo, Lav, Prince Lion, Pjer.

Kada je riječ o curicama, također je bilo šarenila: Molly, Pia, Mai, Elin, Aria, Kalina, Norea te Tia.