Pretraga

Naklon do poda: Naši učenici tijekom vikenda osvojili čak sedam medalja na dva prestižna natjecanja

A- A+

Hrvatski učenici vikend su proveli na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije 2023. u Latviji s koje su se vratili sa srebrnim i brončanim medaljama. Uz njih, naši učenici sudjelovali su i na Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi gdje je naš maturant osvojio brončanu medalju.

Učenici koji su osvojili srebrne i brončane medalje na Prirodoslovnom natjecanju Europske unije u Latviji i učenici na 57. Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi

Učenici koji su osvojili srebrne i brončane medalje na Prirodoslovnom natjecanju Europske unije u Latviji i učenici na 57. Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi | Foto: PMF, HKD

Nevjerojatan uspjeh naših učenika na europskom i međunarodnom natjecanju s kojih su se vratili s čak sedam medalja. Najviše su briljirali učenici koji su sudjelovali na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije 2023. u Latviji namijenjenoj učenicima do 16. godine koji timski rješavaju interdisciplinarne praktične zadatke.

– Najbolji hrvatski prirodoslovci, učenici hrvatskih gimnazija i ove su se godine natjecali sa svojim vršnjacima. Na natjecanju je sudjelovalo 135 učenika, a oba hrvatska tima pokazala su izvrsno znanje i vještine u fizici, kemiji i biologiji te osvojili srebrne i brončane medalje, poručili su s PMF-a u Zagrebu koji je omogućio sudjelovanje hrvatskih učenika na ovom natjecanju.

Tri srebra i tri bronce iz Latvije

Tim A koji je osvojio srebrne medalje činili su učenici Val Karan i Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu i Kim Radešić iz Gimnazije u Puli. Tim B bili su učenici Karlo Domijan iz Prve sušačke hrvatske gimnazija u Rijeci, Mila Maretić iz I. gimnazije u Varaždinu i Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci te su osvojili brončane medalje.

Inače, izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja.

– Nakon održanih natjecanja na testiranje su pozivani učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Šest učenika s najboljim rezultatima na testiranjima iz sva tri prirodoslovna područja predstavljali su Hrvatsku na Prirodoslovnoj olimpijadi EU. Nakon testiranja i odabira učenika organizirane su pripreme za natjecanje na PMF-u, stoji u priopćenju.

Srebro iz Kazahstana

Na drugoj olimpijadi, odnosno na 57. Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi također su sudjelovali naši učenici u Kazahstanu naš maturant Viktor Delač iz PŠV Prelog osvojio je brončanu medalju. Učenici Tom Kovačić iz PŠV Prelog te Lovro Mirković i Filip Čutura iz MIOC-a dobili su priznanja.