Pretraga

Nakon 15 godina otvorena nova područna škola u Blatu: ‘Prijevoz učenika bit će osiguran’

A- A+

Kako bi se rasteretila Osnovna škola Savski Gaj, koju sada pohađa više od 1.000 učenika i s time je najveća škola u Zagrebu, otvorena je područna škola u Blatu. Moći će primiti oko 200 učenika, nastava će se provoditi u jednoj smjeni, a iz grada su najavili kako su u izradi projekti za još novih škola na tom području kako bi se maksimalno rasteretila OŠ Savski Gaj.

Nakon 15 godina otvorena je nova područna škola u Blatu koja će pomoći da se rastereti broj učenika u Osnovnoj školi Savski Gaj koja ima najviše učenika od svih škola u Zagrebu, njih 1.150. Sada će oko 200 učenika iz matične škole preseliti u potpuno novu područnu školu.

– Ovo je škola koja je izgrađena potpuno nova, suvremeno je opremljena i energetski učinkovita i to za 30 milijuna kuna iz proračuna grada Zagreba. Ukupne površine od 1.500 kvadrata, ima osam učinioca, dvoranu, kuhinja i knjižnicu. Ona će rasteretiti OŠ Savski Gaj, ali idemo dalje s novim školama na ovom području kako bi još više rasteretili matičnu školu gdje je pritisak neizdrživ, objasnio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

‘Imamo projekte za izgradnju još novih škola na ovom području’

Dodao je i kako će pokušati ovu školu prijaviti na natječaj u sklopu NPO-a kako bi neka sredstva vratili u proračun jer je ova područna škola jednosmjenska.

– Organizirani prijevoz učenika će i dalje postojati, a imamo i projekte za izgradnju novih škola na ovom području koje ćemo isto tako prijaviti na NPO. Nije se razmišljalo na vrijeme u generalnom urbanističkom planu, s obzirom na to da naseljavanje ovog područja, tako da ćemo morati i njega mijenjati, ali ne možemo toliko čekati tako da ćemo krenuti s novim projektima za otvaranje novih škola gdje ćemo svim učenicima osigurati prijevoz, izjavio je Tomašević.

Na područnu školu čekalo se 15 godina, a uskoro se otvara još škola

Ravnatelj je zahvalio gradu, projektantima, ali i roditeljima koji su imali strpljenja posljednjih 15 godina otkako se raspravlja o izgradnji ove područne škole.

– Svakako je ovo dobro rasterećenje jer kad rasteretite 1.150 učenika za 200, to je dobar pomak. Rasli smo zadnjih sedam godina po 50 učenika otprilike godišnje, tajming je taman pogođen. Kad je sve došlo do vrha otvorili smo ovu školu. Vidjet ćemo za budućnost i kakvi će biti demografski trendovi, poručio je ravnatelj Matija Bajić.

Tomašević je na konferencij iza medije najavio i da se uskoro otvara i učenički dom, kao i Osnovna škola Zrinski te XII. gimnazija u Dubravi, ali i ostale škole u drugom polugodištu ove školske godine.