Pretraga

Nakon samo nekoliko dana: Škole prestaju s korištenjem softvera za prepoznavanje lica

A- A+

Devet škola u Sjevernoj Ayrshire su prestale s korištenjem softvera za prepoznavanje lica, samo nekoliko dana nakon što je početo s korištenjem istih. Ideja je bila da se koristi u svrhe beskontaktnog plaćanja ručka.

Foto: Tea Ovničević|srednja,hr

Kako piše BBC, nakon što je ICO (Information Commissioner’s Office) započeo istragu, privremeno je obustavljeno korištenje softvera. U isto vrijeme, srednja škola Great Academy Ashton je u potpunosti odlučila izaći iz programa. Ravnatelj David Waugh je rekao kako je to reakcija na nedavne komentare ICO-a o potencijalnoj intruzivnosti sistema.

– Sistem koji kombinira prepoznavanje otiska prsta i lica je bio dio nadogradnje ugostiteljskog bezgotovinskog sustava, kako bi se smanjilo vrijeme posluživanja učenika, pružajući tako bolju uslugu. Ipak, nećemo koristiti značajku prepoznavanja lica, rekao je Waugh.

Prošli tjedan, ICO je odgovorio na medijske natpise o uvođenju prepoznavanja lica, govoreći da bi se trebao potražiti ‘manje nametljiv’ način, ako je moguće. Profesor Fraser Sampson, povjerenik za biometriju i nadzor kamera za Englesku i Wales je rekao za BBC kako je očekivao veće promišljanje prije uvođenja sličnih nametljivih mjera. Ovu inicijativu su kritizirali i pobornici privatnosti.

Izdvojeni članak

Udar na privatnost: Facebook kupio tehnologiju za prepoznavanje lica

U petak, Vijeće Sjevernog Ayrshire je objavilo kako je odlučilo pauzirati korištenje tehnologije u školama, nakon što su dobili hrpu upita o samom sistemu.

– I dok smo sigurni da novi sustav prepoznavanja lica radi kako je i očekivano, zaključili smo da bi bilo pametno ponovno koristiti pin sistem, dok se ne završe sve istrage, reklo je vijeće.

Mnogi su tu odluku pozdravili, pa tako i Jen Persson, direktorica grupe Defend Digital Me, koja se bavi zaštitom digitalnih prava, ali specifično djece.

– Od SAD-a pa do Europe, vlasti zabranjuju korištenje tehnologije za prepoznavanje lice. Ali mi u UK koristimo djecu kao pokusne kuniće za neke od najinvazivnijih tehnologija koje postoje, rekla je Persson.

I druge škole su odlučile prestati s korištenjem tehnologije, ili su barem privremeno zaustavile planove za uvođenje iste. Inače, na web stranici jedne od firmi koje su surađivale sa školama, stoji kako tehnologija radi usprkos korištenju maski za lice, te može postići vrijeme posluživanju po učeniku od samo pet sekundi.