Pretraga

Veliki hrvatski grad uvodi promjene u školske obroke: Surađivat će i s lokalnim proizvođačima

A- A+

Grad Rijeka kreće u reorganizaciju nabave prehrane za svoje učenike. Planiraju objediniti postupak javne nabave hrane za sve osnovne škole te će surađivati s lokalnim i regionalnim proizvođačima. Početak novog modela planiran je u siječnju 2025. godine, a gradonačelnik je imenovao posebno povjerenstvo u kojima će biti i predstavnici riječkog Medicinskog fakulteta.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Grad Rijeka objedinit će postupke javne nabave za školske obroke u svojih 25 osnovnih škola. Time će osigurati zdraviju prehranu za svoje učenike jer će surađivati s lokalnim i regionalnim proizvođačima, izvijestili su na svojim internetskim stranicama.

Anketa pokazala da 50 posto sedmaša želi učiti o zdravoj prehrani

– Cilj je doprinijeti osiguravanju svježih i sezonskih namirnica u školskim obrocima, čime će se, prije svega, omogućiti bolji i jednostavniji pristup svježoj, kvalitetnoj hrani za učenike. S primjenom novoga modela planira se započeti u siječnju 2025. godine U svrhu provedbe opisanih aktivnosti, gradonačelnik je imenovao radnu skupinu koju čine predstavnici Grada Rijeke, Medicinskog fakulteta u Rijeci, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, riječkih osnovnih škola te Thalassotherapije Opatija, stoji na stranicama Grada Rijeke.

Anketa među učenicima sedmih razreda u dijelu riječkih škola prošle godine, istaknuli su, pokazala je da oko 50 posto učenika smatra da bi se u školama trebalo učiti više o zdravoj prehrani i njihovoj načini pripreme. Nakon što je svim učenicima osnovnih škola u Hrvatskoj osiguran besplatni školski obrok, iz Rijeke su istaknuli da svakodnevno 7.000 riječkih osnovnoškolaca ima školsku marendu.

Izdvojeni članak
nastava_ učenica_škola

U škole velikog grada ulazi Zdravstveni odgoj: Učenike želimo pripremiti za zdrav, zadovoljan i sretan život

Od jeseni u dijelu riječkih škola uvodi se Zdravstveni odgoj

– Svaka škola trenutno zasebno organizira postupke nabave namirnica i obroka, a čak 11 riječkih škola na preporuku Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade od početka ove godine uvodi posluživanje marende po principu švedskog stola. Razna istraživanja pokazuju da se učenje o prehrani tijekom adolescencije pokazalo učinkovitim u povećanju znanja, stavova i primjene pozitivne prakse glede prehrane, zbog specifičnosti razdoblja adolescencije. Djetinjstvo i rana adolescencija predstavljaju stoga važna životna razdoblja u kojima učenici u svakodnevici školskog okruženja mogu steći vještine i znanja koja su važna za razvoj budućih navika, odnosno za usvajanje zdravih životnih stilova, naveli su iz Grada Rijeke.

Kao što smo ranije pisali, od ove jeseni u dijelu riječkih osnovnih škola uvodi se izvannastavna aktivnost Zdravstveni odgoj i obrazovanje. Teme koje će se obrađivati bit će prevencija ovisnosti, zdrava prehrana, seksualno zdravlje, spolnost i rodna ravnopravnost te mentalno zdravlje. Iz Grada su napomenuli da će i to doprinijeti unaprjeđenju stvaranja zdravih navika kod osnovnoškolaca.