Pretraga

Udar na privatnost: Facebook kupio tehnologiju za prepoznavanje lica

A- A+

Facebook je objavio da je kupio izraelsku firmu Face.com. Ta je tvrtka specializirana za tehnologiju prepoznavanja lica. Proizvodi Face.com već su našli svoju primjenu na stranicama Facebooka. Svaki korisnik popularne društvene mreže vjerojatno se susreo sa aplikacijom koja sama nalazi lica vaših prijatelja i nudi vam opciju da ih taggate. Postoji mogućnost da se ova tehnologija proširi izvan okriva prepoznavanja slika, te u stvarni život. Pitanje privatnosti je opet otvoreno.

Facebook kupio Face.com

Stavljanje slika online i mogućnost interakcije vezane uz njih je nešto što je Facebook na velika vrata uveo na naše živote. Najbolji primjer za raširenost dijeljenja slika preko Facebooka vidimo ovih dana, kada su sa početkom praznika došle i slike kupanja i uživanja u ljetu.

Iako je slika zadarskog sutona jako lijepa, ona postaje još puno zanimljivija u slučaju da je još troje ili četvrto taggano na njoj. Smartphonovi su trend stavljanja slika dodatno ojačali, te ekipa u Facebooku u tome vidi svoju priliku.

Izraelska kompanija Face.com već se dugo bavi razvojem tehnologija koje prepoznaju lica, ali i prepoznaju proizvode, samo kroz fotografiju. Želja Facebooka da još ojača segment stranice posvećen slikama dovela ih je do kupnje izraelska firme. Zajednička suradnja Facebook i Face.com tima bi mogla stvoriti neke jako zanimljive nove aplikacije.

Potencijalna opasnost

Zamislite da se nađete na nakom tulumu, tamo sretnete curu sa kojom se družite cijelu večer, da bi se na kraju rastali bez da ste razmjenili ikakav koristan kontakt. Ukolko slučajno iskopate neku sliku na kojoj je ta osoba Facebook bi vam mogao pomoći da nađete tu curu, samo putem prepozavanja njenog lica.

Jasno je da se javljaju i kritičari takvih tehnologija. Ostaje pitanje jeste li zaista i vi bili zabavni toj curi i možda je jedva dočekala da vas se riješi jednom zauvijek nakon tog tuluma. Neke stvari bi možda trebale ostati privatne, a raširena tehnologija prepoznavanja lica bi mogla jako zadirati u tu privatnost.