Pretraga

Nakon silnog pritiska, Instagram popustio: Pauziran važan projekt kojeg su najavljivali

A- A+

Već smo pisali o planovima Instagrama da naprave inačicu društvene mreže koju bi mogli koristiti mlađi od 13 godina, no čini se da od toga zasad neće biti ipak ništa. Nakon mnogo kritika upućenih Facebooku zbog te ideje, trenutno su pauzirani svi planovi na tu temu.

facebook instagram

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Instagram Kids, koji je trebao pružati iskustvo Instagrama mlađima od 13, je bila ideja s kojom su planirali riješiti problem mladih korisnika na aplikaciji. No nakon što su objavljeni podaci istraživanja koje je pokazalo da je Instagram ‘toksičan za tinejdžerke’, planovi su pauzirani, piše BBC. U nedavnoj blog objavi, šef istraživačkog odjela Facebooka Pratiti Raychoudhur je rekao kako ta izjava ‘jednostavno nije točna’.

Adam Mosseri, koji se nalazi na čelu Instagrama, je rekao kako će Facebook iskoristiti ovo vrijeme pauze kako bi poslušali ‘roditelje, eksperte, one koji kreiraju politike privatnosti i regulatorna tijela’. Iako Instagram zahtijeva da korisnici imaju barem 13 godina kako bi mogli otvoriti račun, velik broj djece uspijeva zaobići pravila.

O ovoj priči smo već pisali u travnju, kada su već počele pljuštati i prve kritike. Instagram je već tada dobio pismo u kojem su navedeni svi problemi takve ideje, a koje je potpisalo 35 različitih organizacija i 64 stručnjaka, uključujući i the Electronic Privacy Information Center, Global Action Plan i Kidscape. Detalje možete pronaći ovdje.

Izdvojeni članak
instagram

Instagram najavio borbu protiv bullyinga: Ograničavanje interakcija već u probnoj fazi

U novoj blog objavi, Mosseri je rekao kako vjeruje da je bolje imati verziju Instagrama za 10-12-godišnjake, nego ‘se oslanjati na mogućnost aplikacije za provjeru godina djece koja su premlada da bi imala osobne iskaznice’. Rekao je kako je istina da su djeca već na Internetu.

I dok je ovaj projekt trenutno pauziran, Instagram će raditi u drugom smjeru – povećati alate za nadzor roditelja u aplikaciji, kako bi mogli kontrolirati 13-19-godišnjake koji se nalaze na Instagramu. Više o tome će se saznati u nadolazećim mjesecima, napisao je Mosseri.