Pretraga

Naša najmlađa olimpijka utrkom u ledenom oceanu do Olimpijskih igara

A- A+

hsdp.hr

Dvadesetogodišnja Splićanka Karla Šitić plivala je 10 kilometra u oceanu temperature svega 17 stupnjeva. Tako je na kvalifikacijskoj utrci u portugalskom Setubalu izborila nastup na Olimpijskim igrama u Londonu kao prvi hrvatski maratonac ikada. Njena disciplina je daljinsko plivanje

Plivanje po 5, 10 i 25 kilometara

 – Treniram plivanje već 14 godina, a baš sa daljinskim sam počela na maratonu od 2 kilometra u Rogoznici. Davno je to bilo, imala sam 8 godina, rekla nam je Karla, studentica 1. godine Kineziološkog fakulteta. 

Za one koji ne znaju, daljinsko plivanje je disciplina plivanja gdje se, osim u bazenu, pliva i u moru, rijekama, jezerima. Uobičajene dionice su 5, 10 i 25 kilometara. 

Karla nam je objasnila kako su njoj uvijek išle duge dionice, ali krenila je u bazenu jer je nekako normalno da se tako krene. Još uvijek pliva u njemu na državnim prvenstvima. Kaže kako treba probati sve discipline i ostati u onome što te najbolje ide. 

 Protivnice, valovi i hladno more 

Prošle godine na SP u Shangaiju se nije kvalificirala i znala je kako je na drugoj kvalifikacijskoj utrci u Portugalu njena šansa. 

– Trenirali smo jer smo znali da su šanse realne, ali u utrci se svašta može dogodit. Nikad ne treba situaciju, protivnice, valove i hladno more temperature 16 stupnjeva, uzimati zdravo za gotovo, zaključuje Karla.

Sezona je bila naporna, Karla je kombinirala 2-3 treninga dnevno s fakultetom. Nije joj bilo nimalo lako jer potrebna je maksimalna organizacija za sve to izdržati. Sada su pripreme za London u punom jeku, a mlada olimpijka je zbog umora i treninga jedva stigla razgovarati s nama. 

Njen cilj je već ostvaren

 Ova plavokosa Splićanka kaže kako je uzbuđena zbog svega, ali ne previše. – Mislim da će to doći tek kada stignem u selo, ali trema uvijek postoji. To je ona pozitivna trema pred utrku, rekla je.

 Velikih očekivanja nema jer, kako kaže, njen je cilj već ostvaren time što se plasirala. 

– Kvalificirala sam se među 25 najboljih. Sada idem bez pritisaka pa ćemo vidjeti što će biti, ali uvijek dajem svoj maksimum, tvrdi Karla.