Pretraga

‘Naših 13 učenika i troje djelatnika ostalo je bez domova’: Škola koju je uništio potres pokrenula akciju

A- A+

U jakom potresu koji je prošloga tjedna pogodio Sisačko-moslavačku županiju, oštećene su brojne škole – čak devet njih morat će se ponovno graditi. Među oštećenim školama koje su nakon pregleda statičara dobile narančastu oznaku ‘privremeno neuporabljivo’, nalazi se i Srednja škola Glina, koja je vrlo brzo nakon potresa na svom webu objavila fotografije uništene unutrašnjosti. Danas su pokrenuli i akciju prikupljanja sredstava za obnovu škole te pomoć učenicima i djelatnicima pogođenima potresom. Kako u pismu ističe ravnateljica, bez doma je ostalo čak 13 učenika i troje njihovih nastavnika.

Srednja škola Glina nakon potresa

Srednja škola Glina nakon potresa| Foto: službena Facebook stranica škole

Prošlog tjedna područje Sisačko-moslavačke županije pogodila je serija potresa od kojih je, kažu službeni podaci Seizmološke službe PMF-a, najveći bio magnitude 6.2 prema Richteru. Stradale su u njemu brojne obrazovne institucije, među kojima i Srednja škola Glina. Ova škola među prvima je objavila fotografije koje pokazuju razmjere štete, a sada je i pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za obnovu, kao i pomoći za učenike i djelatnike čiji su domovi stradali u potresu.

Tekst koji je objavljen na internetskoj stranici škole ravnateljica Marija Margušić-Novosel započinje nabrajanjem uspjeha učenika i ističe kako među njima postoje državni prvaci, osvajači mnogih nagrada i priznanja, volonteri, humanitarci i humanisti, začetnici i provoditelji preventivnih i ekoloških akcija, nositelji i partneri u europskim projektima. Bivši učenici, ističe, pokazuju i uspjeh na studiju, a škola je iznjedrila buduće liječnike, pravnike, profesore, ekonomiste, inženjere, znanstvenike, privatne poduzetnike i marljive radnike.

U potresu stradale učionice, uredi, dvorana…

Sustavno, kaže, ulažu u poboljšanje materijalnih i tehničkih uvjeta i učenike potiču na kreativnost i inovativnost, a nastavnici i stručni suradnici redovito se stručno usavršavaju. Baš nedavno započeli su i energetsku obnovu škole čime bi se u konačnici poboljšali materijalni uvjeti.

– A onda… dogodio se kobni 29. prosinac 2020. Razorni potres u velikoj je mjeri oštetio naše učionice, kabinete, urede, sportsku dvoranu… Nakon izlaska na teren statičara, škola je 31. prosinca 2020. dobila žutu naljepnicu te je privremeno neuporabljiva, a uslijed dodatnih potresa i podrhtavanja, šteta je svakim danom sve veća. Vjerujemo i nadamo se pomoći nadležnih, ali i svih ljudi dobre volje jer sami ne možemo dalje. Srednja škola Glina jedina je srednjoškolska ustanova u Glini i bespredmetno je govoriti što bi za ovaj grad, ali i za ovaj kraj značilo njezino ukidanje. U našoj se školi obrazuje 198 učenika te radi 44 djelatnika. S obzirom na to da većina njih živi u području pogođenom potresom, možemo reći da je u pitanje dovedena egzistencija gotovo 250 obitelji. Od trenutka potresa, prioritet nam je bio njihovo zbrinjavanje i sigurnost. Naših je 13 učenika te troje djelatnika ostalo bez svojih domova i stanova, a tu su još i članovi širih obitelji. Nažalost, od sedmero stradalih u potresu, troje njih direktno je vezano uz našu školu. Svim snagama, i uz pomoć dobrih ljudi, našim stradalim učenicima i djelatnicima trudimo se osigurati minimalne uvjete za život, a u narednim danima do početka drugog polugodišta, nastojat ćemo stvoriti optimalne uvjete za rad i odvijanje nastave na daljinu. No, kako je povratak na našu adresu neizvjestan, molimo za Vas za pomoć, piše ravnateljica Margušić-Novosel.

Podaci za doniranje su:

Adresa: Srednja škola Glina, Frankopanska 30; Glina 44 400

OTP Banka
IBAN: HR0624070001188010937
SWIFT CODE: 0TPVHR2X

Izdvojeni članak
Srednja škola Glina nakon potresa

[FOTO] Katastrofalni prizori iz srednje u Glini: Djelatnici u zadnji čas pobjegli iz škole

‘Želimo učiti i živjeti upravo ovdje gdje smo posijani, gdje smo niknuli i gdje rastemo’

Iz škole napominju kako će sva uplaćena sredstva biti evidentirana, javna i transparentna te utrošena isključivo za obnovu škole, provedbu odgojno-obrazovnog procesa te pomoć našim najugroženijim učenicima i djelatnicima pogođenima potresom.

– Poštovani do bri ljudi, škola je srce svakoga grada, a to srce čine djeca i mladi. U ovom izrazito teškom i neizvjesnom vremenu u kojem živimo i koje je pred nama, zajedno možemo i moramo učiniti sve da nikada više ne čeznemo za povratkom, da ovdje ostanemo, budemo i živimo. Jer mi smo grad hrvatske himne i bana Josipa Jelačića. Mi želimo učiti i živjeti upravo ovdje gdje smo posijani, gdje smo niknuli i gdje rastemo. Pomozite nam i omogućite nam to! Hvala Vam, stoji u pismu ravnateljice SŠ Glina,  Marije Margušić-Novosel.

‘Naših 13 učenika i troje djelatnika ostalo je bez domova’: Škola koju je uništio potres pokrenula akciju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap