Pretraga

Navala osmaša na opće gimnazije, a najveća konkurencija za smjerove zlatar i vrtlar

A- A+

Uvjerljiva većina osmaša i osmašica iskoristila je prvih 24 sata kako bi odabrale željene obrazovne programe putem upisi.hr. Uslijed velike navale, stranica koju podupire CARNet je radila bez poteškoća, a od njih smo i dobili zanimljive podatke o prvih 24 sata upisa. Saznajemo tako da je najveća navala na opće gimnazije, a lista od 10 programa s najviše prijava završava s kuharima. Zanimljivo je što je najveća konkurencija, u odnosu na slobodan broj mjesta, za smjer zlatar i vrtlar.

foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Veliki interes među učenicima vlada za upis opće gimnazije sa 28.631 prijavom, dok je na visokom drugom mjestu program ekonomist sa 12.234 prijave. Potom se vraćamo na gimnazije, odnosno na jezične i prirodoslovno-matematičke, a lista 5 najtraženijih zaključena je s hotelijersko-turističkim tehničarom. Popis 10 najtraženijih programa s brojem prijava pogledajte u nastavku, a važno je istaknuti kako je moguće odabrati šest programa obrazovanja.

  • Opća gimnazija 4 g. –  28.631
  • Ekonomist 4 g. – 12.234
  • Jezična gimnazija 4 g. – 8.992
  • Prirodoslovno-matematička gimnazija 4 g. – 7.925
  • Hotelijersko-turistički tehničar 4 g. – 6.723
  • Medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege 5 g. – 6.141
  • Tehničar za računalstvo 4 g. – 4.608
  • Elektrotehničar 4 g. – 4.308
  • Komercijalist 4 g. – 4.216
  • Kuhar 3 g. – 4.083

Zanimljivi su i podaci o školama koje nakon 24 sata imaju prijave učenika s najboljim prosjekom bodova. Tako je vodeća škola XV. gimnazija koja je prošle godine bila najteža škola za upisati u gradu Zagrebu. Na visokom drugom mjestu je gimnazija Matija Antuna Reljkovića iz Vinkovaca, a u prvih 10 našlo se mjesta i za još tri škole izvan glavnog grada – Medicinska škola Zagreb, Gimnazija Karlovac i Prva gimnazija Varaždin.

Prosječan broj ocjena prijavljenih kandidata

Najveću konkurencija u razredima za sportaše je u Prirodoslovnoj školi Vladimir Prelog nakon čega sljedi Športska gimnazija koja je također iz Zagreba. Broncu u ovoj kategoriji za prvih 24 sata prijava odnosi Prva riječka hrvatska gimnazija.

Prosječan broj ocjena prijavljenih kandidata za sportaše

U posljednjoj tablici donosimo vam pregled škola u kojoj postoji najviše prijava u odnosu na jedno slobodno mjesto. U ovom slučaju u maloj prednosti su trogodišnje srednje škole, a na prvom mjestu je Elektrostrojarska obrtnička škola iz Zagreba sa smjerom zlatar. Zanimljivo, veliki interes vlada za Poljoprivrednu školu u Zagrebu i smjer vrtlar, a odmah iza nje veliki interes je i za grafičkog tehničara pripreme u Grafičkoj školi Zagreb.

Škole koje su na jedno mjesto imale najveci broj zainteresiranih kandidata

Druge vijesti na temu ‘Upisi u srednje’

10 škola u Splitsko-dalmatinskog županiji koje upisuju najbolji učenici

10 zagrebačkih srednjih škola koje upisuju najbolji učenici

Kalkulator izračuna bodova pogledajte ovdje

HZZ hrvatskim osmašima preporučio koje srednje škole upisati u kojoj županiji, a koje su to pogledajte ovdje