Pretraga

Ne da vam se učiti: Iskušajte sjajnu japansku metodu protiv lijenosti

A- A+

Nekada smo odlučni u izvršavanju svojih obveza i drugovrsnih zadataka, međutim s druge strane znaju se događati periodi kada nam se ništa ne da, odnosno situacije da odustajemo od svake akcije koju smo započeli. Pa tko će imati rješenje za takve okolnosti ako ne marljivi Japanci. Predstavljamo metodu kaizen, odnosno princip jedne minute, čijom primjenom možemo dulji period zadržati pozornost i koncentraciju.

Vrlina je moći dulji period svakog dana zadržati pozornost i koncentraciju u učenju, umjetničkom radu ili sportskom treningu te drugim aktivnostima pa obično oni kojima to uspjeva postanu vrhunski pojedinici u onome čime se bave. Ipak, većina nas u kombinaciji lijenosti, manjka pozitivnih navika i koncentracije, ne izvršava svoje obveze, što se zatim ogleda u lošim ocjenama, padanju ispita i da ne ulazimo dublje.

Ako ste i vi među onima koji se često ne uspjevaju usredotočiti na obveze pa ih stalno odgađate, pokušajte s kaizenom,   genijalnom japanskom metodom, u koju je uvršten takozvani princip jedne minute, piše Atma.hr.

Evo kako funkcionira:

Bit ove metode sastoji se u tome da se čovjek bavi konkretnom stvari točno jednu minutu, ali iz dana u dan i u isto vrijeme.

Jedna minuta vremena – to je sasvim malo, samim time, lako izvedivo za svakog čovjeka. Lijenost ne stoji na vašem putu. Te iste radnje koji niste željeli obavljati pola sata, izmišljajući izgovore i opravdanja, s lakoćom ćete uraditi za jednu minutu.

Trčati na traci, raditi trbušnjake, čitati tekst na stranom jeziku, bilo što. Kada je vrijeme ograničeno jednom minutom, stvari ne izgledaju teško izvodljivima, a svakako, donose radost i zadovoljstvo.

I tako praveći male korake, postajete savršeni i postižete izvrsne rezultate.

Pobjeđujete nesigurnost, oslobađate se osjećaja krivnje i bespomoćnosti, osjećate uspjeh i slobodu.

Inspirirani osjećajem uspjeha, postupno povećavate jednominutne vježbe na petominutne i tako dalje. Zatim ćete neprimjetno stići do polusatnih vježbi.

Kaizen je nastao u Japanu, a ljudima zapadne kulture ova metoda se može činiti neefikasnom jer je na Zapadu utemeljeno vjerovanje da se bez mnogo truda ne mogu postići dobri rezultati.

Ipak, veliki programi, oduzimajući mnogo snage i energije, mogu slomiti čovjeka i na kraju biti bez rezultata.

Kaizen princip odgovara svima i može biti primjenjiv u mnogim životnim sferama.

Sve što vam treba je – jedna minuta!