Pretraga

Nakon nogometnog, sada imamo i ‘strukovnog Vrsaljka’ koji je branio naše boje u Europi

A- A+

Najveće europsko natjecanje u strukovnim vještinama održalo se krajem rujna u Budimpešti, a 13 hrvatskih  predstavnika sudjelovalo je u 11 disciplina. Unatoč velikim razlikama u resursima i iskustvu u odnosu na natjecatelje iz ostalih država, naši se kući nisu vratili praznih ruku. Ante Burum osvojio je Medalju izvrsnosti u disciplini hotelske recepcije, a Tena Šumski i Lorena Conjar u disciplini modne tehnologije bile su hrvatski Best of Nation. Osim izvrsnih predstavnika, Hrvatska je dobila i svog “strukovnog Vrsaljka” koji je nakon napornog natjecanja legao na zastavu u stilu našeg nogometaša na posljednjem Svjetskom prvenstvu.

Svečano otvaranje EuroSkills 2018. Foto: PR

EuroSkills natjecanje je u strukovnim vještinama koje se ove godine održalo u Budimpešti od 26. do 28. rujna. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) je sa svojih 13 predstavnika u 11 disciplina na njemu sudjelovala u konkurenciji od 28 zemalja pod imenom WorldSkills Croatia.

Ovo prestižno natjecanje, zadaci koje natjecatelji rješavaju i oprema na kojoj rade, usuglašeni su s najmodernijim svjetskim industrijskim trendovima te predstavljaju svojevrsni zlatni standard izvedbe strukovnih natjecanja.

Izdvojeni članak

Škola za život počela bez tableta, a dualno obrazovanje bez gotovih kurikuluma

U priopćenju iz ASOO-a navode da su pripreme za sudjelovanje započele još početkom godine, a naše natjecatelje pripremalo je 11 eksperata prema pravilima natjecanja. Ipak, koliko je ovo natjecanje ozbiljno i moderno, te koliko toga naši predstavnici nisu ni vidjeli u svom školovanju, a tiče se njihove struke, shvatili su tijekom prvog dana.

 – Kada je njemački natjecatelj u disciplini zidarstvo na prvom danu natjecanja pritiskom električnog dugmeta otvorio svoju kutiju s alatom dimenzija 3x2x1.5 metara, a automatski mehanizam kutije otkrio alate koje naš natjecatelj Petar Svilić nije imao prilike niti vidjeti tijekom svojeg školovanja, a kamoli ponio na natjecanje, svima je postalo jasno o kakvom je ozbiljnom natjecanju riječ i koliko su zemlje članice isto ozbiljno shvatili i uložili u svoje natjecatelje. U susjednom paviljonu, naš se kamenoklesar Dominik Gabelica takmičio protiv mađarskog natjecatelja koji je testni zadatak u pripremama isklesao više od 20 puta. Stefan Đurić je zadatak CNC discipline izvodio na najmodernijem DMG Mori CNC stroju kakvog nema u cijeloj Hrvatskoj, a protukandidat našeg automehaničara Sandra Jeričevića je najnoviji Mercedesov motor na kojem se izvodi disciplina imao kod kuće pola godine prije početka natjecanja, dok ga kod nas još nisu niti vidjeli u servisima, navode iz Agencije.

Unatoč mnogim razlikama u resursima i pripremama za natjecanje, Ante Burum osvojio je Medalju izvrsnosti u disciplini hotelske recepcije, a Tena Šumarski i Lorena Conjar bile su hrvatski Best of Nation u modnoj tehnologiji.

Koliko je natjecanje značilo našim natjecateljima, dobro pokazuje i fotografija Petra Svilića nekoliko trenutaka nakon što je u posljednjim sekundama natjecanja uspio završiti svoj rad. Ravnatelj Agencije, Mile Živčić, na otvaranju 2. Dana strukovnih nastavnika u Šibeniku, ovog je tjedna govoreći o natjecanju pokazao ovu fotografiju i  rekao da imamo i mi svoga “strukovnog Vrsaljka”.

Foto: PR

U Budimpeštu je Agencija poslala i 40 učenika završnih razreda 5 osnovnih škola (koje sudjeluju u eksperimentalnoj provedbi Škola za život) iz sjeverozapadne Hrvatske, s ciljem njihovog upoznavanja sa strukovnim obrazovanjem i željama da se mnogi od njih odluče za nastavak obrazovanja u nekoj od strukovnih škola.

Također, EuroSkills 2018. posjetilo je i više od 30 koordinatora i članova radnih skupina koje je Agencija angažirala na izradi tehničkih opisa i modela zadataka u sklopu uvođenja novog modela natjecanja u Hrvatskoj, upravo po uzoru na ova međunarodna natjecanja. Tako će se u ožujku 2019. godine održati državno natjecanje u Zagrebu pod nazivom WorldSkills Croatia.