Pretraga

Netko je po prvi put u povijesti ukrao cijelu izložbu ispred ŠPUD-a: ‘Šteta je oko 2.000 eura’

A- A+

Po prvi put u povijesti netko je ukrao cijelu izložbu koja je bila izložena ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Radilo se o izložbi pod nazivom ‘Opasno crvena’ Željka Koprolčeca i Duška Šibla. Slike su bile izložene na otvorenom zbog radova na obnovi izložbenih prostora nakon potresa. Iz ŠPUD-a, koji je organizator izložbe, otkrili su nam da je materijalna šteta oko 2.000 eura.

KOLAŽ SA SLIKOM PRIJE KRAĐE GDJE SU FOTOGRAFIJE IZLOŽENE NA ULICI I NAKN KRAĐE GDJE JE SVE PRAZNO I SLIKA NEMA

Foto: ŠPUD

‘Nemamo nekih konstruktivnih komentara osim da smo tužni i dosta ljuti’, govore nam iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu nakon što im je netko doslovno ukrao cijelu izložbu koja je bila izložena ispred zgrade škole. Ovakva krađa dogodila se prvi put u povijesti, a radilo se o izložbi pod nazivom ‘Opasno crvena’ Željka Koprolčeca i Duška Šibla.

– Izložbeni salon Izidor Kršnjavi i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna trenutno su u obnovi nakon zagrebačkog potresa i već treću godinu svoje programske aktivnosti organiziraju na alternativnim lokacijama zahvaljujući dugogodišnjim partnerima i suradnicima. Više programa realizirano je tako u Muzeju suvremene umjetnosti, Zbirci Richter te Pogonu Jedinstvo, ali i na otvorenom, platou ispred ŠPUD-a te na ogradi i u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a. Kroz vrijeme pandemije, ISO ŠPUD je tako pokrenuo i afirmirao niz izložbi na otvorenom, a s tom je praksom i nastavio, približivši izložbe širem sloju publike te zadržavši kontinuitet izložbenog programa kao dio odgojno-edukacijske umjetničke prakse za svoje učenike, objasnili su nam iz ŠPUD-a.

Materijalna šteta je oko 2.000 eura

Krađu su prijavili policiji koja istražuje ovaj bizaran slučaj, a na pitanje zašto bi netko uopće ukrao slike, iz ŠPUD-a odgovaraju da ne mogu znati točan razlog.

– Nismo sigurno čemu bi ukradene slike mogle služiti niti o kakvoj se točno poruci radi, može biti više toga. Gubimo vrijeme i financijski smo dosta oštećeni, materijalna šteta je oko 2.000 eura, otkrili su nam iz ŠPUD-a.

Iako je ovo prvi put da je netko ukrao cijelu izložbu, nije prvi put da je netko uništio izložene umjetničke slike na toj lokaciji. Naime, krajem 2022. puno polemike je izazvala izložba studenata pod nazivom ‘Studenti za toleranciju’ koju je organizirao Studij dizajna.

‘Radi se o nedovoljnoj educiranosti društva i neodgoju publike’

Mnogima je zasmetala jedna slika zamućene slike obitelji za stolom, a na zidu je visio križ. No, ispod toga je pisalo ‘Odvratno, ali toleriram’. I dok se poruka odnosila na osobe za stolom koje su predstavljale ateista, homoseksualnu osobu, veterana, liberala i konzervativca, plakat je bio vandaliziran, odnosno uništen od onih koji su mislili da se slikom vrijeđa kršćanska obitelj.

– Radi se o nedovoljnoj educiranosti društva, neodgoju publike, nerazumijevanju i stavu ljudi ‘sve se može’, odgovaraju iz ŠPUD-a na naše pitanje zašto se posljednjih mjeseci događa ovakav ‘napad na umjetnost’.

Izdvojeni članak

Studij dizajna oglasio se oko vandaliziranja plakata: ‘U potpunosti stojimo iza radova studenata’

Unatoč incidentu, već danas na istom mjestu postavljaju novu izložbu njihovog bivšeg učenika

Unatoč nezapamćenoj krađi izložbe, iz ŠPUD-a su poručili kako već danas postavljaju novu izložbu na istoj lokaciji.

– Radi se o izložbi našeg bivšeg učenika, danas poznatog ilustratora i umjetnika Davora Pavelića pod nazivom 0,8, a u petak u 18 sati je otvorenje. Izložba je posvećena temi koeficijenta samostalnih umjetnika jer je 0,8 visina koeficijenta za izračun mirovina samostalnim umjetnicima koji su punih 14 godina držani na antirecesijskim mjerama uvedenim 2009. godine, dok su svim ostalim djelatnostima te mjere ukinute već 2010. godine. Samostalni umjetnici ostali su zakinuti za adekvatne doprinose mirovinskog osiguranja sve do 1. travnja 2023. kad im se koeficijent povisuje na stari iznos od 1,2 bez ikakve kompenzacije za izgubljene godine. Usprkos tome što samostalni umjetnici traže koeficijent od minimalno 1,8 koliko je u državnim institucijama u kulturi za srodna zanimanja, njihovi zahtjevi i dalje nailaze na zid nerazumijevanja, poručili su iz ŠPUD-a u nadi da će im ova izložba proći bez incidenata.