Pretraga

Nije lako đacima: Pokušajte riješiti ova dva zadatka za treći razred osnovne

A- A+

‘Matematički klokan’ dugogodišnje je međunarodno natjecanje na kojem je prošle godine sudjelovalo 6 milijuna i 850 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola iz 55 zemalja svijeta. Ovogodišnje će se održat 17. ožujka. Među sudionicima su redovno i hrvatski učenici, raspoređeni u sedam skupina. U nastavku vam donosimo dva matematička zadataka koji su prošle godine bili postavljeni trećem razredu osnovne.

S ciljem popularizacije i motiviranja učenika za učenje matematike, 17. ožujka će se po 18. put održati natjecanje ‘Matematički klokan’, kojeg organizira međunarodna udruga ‘Klokani bez granica’. Približno u isto vrijeme testirat će se đaci osnovnih i srednjih škola u 55 svjetskih zemalja, a među njima i u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

150 godina stare zagonetke za djecu, koje će malo tko razriješiti

Za vas smo pripremili dva zadatka iz skupine Leptirići odnosno one koji su pisali učenici trećih razreda osnovne škole.

Oni, kao i najmanja skupina Pčelica, pišu 12 zadataka 60 minuta, dok ostalih pet starijih grupa rješava po 24 zadatka 75 minuta.

Pokušajte riješiti dva zadatka koja smo izdvojili. Nisu nimalo banalni, uzmemo li u obzir da je riječ o devetogodišnjacima. I mnogi puno stariji će se dobro zamisliti nad njima.

Zadatak 1.

U kutiji kvadratnog oblika nalaze se dvije čokolade, jedna iznad druge. Obje čokolade sastoje se od manjih kvadratičastih pločica. Krešo je pojeo svih 20 pločica gornje čokolade koje se nalaze uz rubove kutije. Koliko je pločica čokolade još ostalo u kutiji?

a) 16

b) 30

c) 50

d) 52

e) 70

Dva od 20 zadataka koje su rješavali učenici trećeg razreda osnovne škole

Izdvojeni članak

Možete li riješiti četiri srednje teška zadatka za osnovnu školu?

Zadatak 2.

Danko ima vrećicu bombona. Podijelio ih je sve svojim prijateljima tako da je svaki dobio jednaki broj bombona. Koliko prijatelja sigurno ne može imati?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

e) 6

Rezultate i eventualno objašnjenja nam šaljite u komentarima.

Nije lako đacima: Pokušajte riješiti ova dva zadatka za treći razred osnovne
Share via
Copy link
Powered by Social Snap