Pretraga

Nisu samo COVID potvrde novost u školama, mijenjaju se i pravila oko maski: Evo tko ih i kada mora nositi

A- A+

Stožer civilne zaštite na jučerašnjoj je konferenciji za novinare najavio nove epidemiološke mjere uslijed sve gore situacije s brojkama novozaraženih, a jedna od njih je uvođenje obveznih COVID potvrda za zaposlenike škola i fakulteta od 15. studenog. No, COVID potvrde nisu jedina novost u mjerama vezanima za škole. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute oko nošenja maski u školama. One su od sada obavezne čak i kada postoji razmak u učionici te za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih u zajedničkim prostorijama, odnosno kada se miješaju s učenicima drugog razrednog odjela.

Ilustracija: Unsplashed

Kako je u petak najavio ministar i šef Stožera Davor Božinović, svi zaposlenici državnih i javnih službi po novim će mjerama morati imati obvezne COVID potvrde kako bi mogli doći na svoje radno mjesto. Te nove mjere odnose se i na zaposlenike škola i fakulteta koji će, počevši od ponedjeljka 15. studenog, na svoja radna mjesta morati doći s važećim COVID potvrdama. Ali to nisu jedina nova epidemiološka pravila za škole.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nove upute oko nošenja maski u školama, a riječ je o dopuni epidemioloških uputa za škole donesenih uoči ove školske godine.

Tko i kada mora nositi masku u školi?

Prema tom novom dokumentu maske su sada obavezne i za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 1,5 metra.

Po novom, maske su obavezne i za učenike srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od dva metra.

Maske su obavezne i za nastavnike, odgajatelje i druge djelatnike škola i dječjih vrtića kao i roditelje i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi/dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi. Iznimno, piše u uputama HZJZ-a, cijepljeni odgajatelji i učinitelji razredne nastave kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli COVID-19 ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.

Mijenjaju se i pravila nošenja maski za najmlađe učenike, one od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Oni od sada masku moraju nositi kod prolaska zajedničkim prostorijama odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razrednog odjela miješaju s učenicima drugog razrednog odjela (u učionici učenici do četvrtog razreda, uključujući četvrti razred, ne nose masku).

Lokalni stožeri više ne mogu donositi svoja pravila oko maski u školama

Prama starim uputama HZJZ-a za škole donesenima u kolovozu lokalni stožeri mogli su donijeti odluke da učenici ne moraju nositi maske ako je epidemiološka situacija na području njihova grada ili županije povoljna. Takve odluke lokalni stožeri više ne mogu donositi nego poviše navedena pravila vrijede za sve.

– Za vrijeme trajanja aktualne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, ne može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku neovisno o razmaku, piše u novoj uputi HZJZ-a.

I dalje iz HZJZ-a naglašavaju kako je raspored sjedenja u učionicama nužno organizirati na način da se ostvari što je mogući veći razmak između učenika.

Ima izuzetaka

Također, naglašeno je i da djeca rane i predškolske dobi, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske.

– Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski
liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika. Maske nije potrebno nositi za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture, drugih oblika
tjelesne aktivnosti i za vrijeme objeda, stoji u zaključku upute HZJZ-a koju možete vidjeti u nastavku.

Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [177.21 KB]