Pretraga

Uvode se obvezne COVID potvrde u škole i fakultete: Evo što će biti s online nastavom

A- A+

Obvezne COVID potvrde uvode se za sve zaposlenike škola i fakulteta. Otkrivamo i što će biti s online nastavom u školama diljem Hrvatske.

razred učenici učionica

Foto: Pixabay

Stožer civilne zaštite na današnjoj je konferenciji za novinare najavio nove epidemiološke mjere uslijed sve gore situacije s brojkama novozaraženih, a jedna od njih je uvođenje obveznih COVID potvrda u obrazovne institucije.

Za deset dana obvezne potvrde

Kako je danas najavio ministar i šef Stožera Davor Božinović, svi zaposlenici državnih i javnih službi, po novim će mjerama morati imati obvezne COVID potvrde kako bi mogli doći na svoje radno mjesto.

Te nove mjere odnose se i na zaposlenike škola i fakulteta koji će, počevši od ponedjeljka 15. studenog, na svoja radna mjesta morati doći s važećim COVID potvrdama. Na pitanje novinara zašto se obvezne potvrde uvode tek za deset dana kada već danas imamo alarmantne brojeve novozaraženih, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako je potreban određen period za prilagodbu i pripremu terena. Ovime će se, sukladno onome što je danas izrečeno na pressici Stožera, nastavnicima i drugim zaposlenicima fakulteta i škola omogućiti period od deset dana da se cijepe.

Mjere obvezne COVID potvrde odnose se, naglasimo, samo na zaposlenike u obrazovnom sustavu. Učenici, kao ni studenti, neće morati imati potvrde. Za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole uvest će se obveza maski na hodnicima škole, i općenito će za učenike, kako je rekao Capak. pojačati preporuku nošenja maski.

Županije odlučuju o nastavi

Jučer i danas većina učenika u Hrvatskoj bila je na online nastavi, no na nacionalnoj razini to, kazali su danas na Stožeru, neće vrijediti od ponedjeljka. Učenici se vraćaju u školske klupe, osim ako i kada pojedine županije donesu odluku o tome da će učenici na tom području slušati nastavu po hibridnom ili pak modelu nastave na daljinu.

N1 prati situaciju na terenu, a donijeli su i trenutni popis županija koje su već donijele odluke o tom pitanju. Primorsko-goranska županija i Grad Zagreb svoje učenike od ponedjeljka ponovno dočekuju u školskim klupama. Ličko-senjska donijela je odluku da će se u nekim školama ići na model C, odnosno potpunu nastavu daljinu, dok će u ostalima nastava ići uživo u periodu od dva tjedna od 8. do 19. studenog. Uživo će ići i učenici u Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj županiji.