Pretraga

Upravo: HZJZ ukida epidemiološke mjere na fakultetima, ali neke ipak ostaju

A- A+

Ukidaju se preporuke vezane za nastavu na fakultetima, ali ne sve. Osnovne epidemiološke mjere, kako ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ostaju. To u prijevodu znači da se studenti vraćaju na nastavu uživo, ali će na faksu morati nositi masku. Ipak, neke skupine, kao i do sada, bit će izuzete od obveze nošenja maske za lice.

student s maskom na licu

Foto: pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo upravo je objavio nove mjere i preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u Hrvatskoj. Odmah na početku kažu da se ukidaju sve mjere i preporuke nastale tijekom pandemije koronavirusa, osim osnovnih. Osnovne mjere i dalje vrijede, a odnose se na redovito čišćenje prostorija, pranje ruku, provjetravanje dvorana, ali i – nošenje maski tijekom boravka na faksu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Što to znači?

Ako se nose maske, a prostorije se moraju provjetravati – možda će neke zbuniti – koje su onda mjere i preporuke ukinute? Prema ovome što stoji u najnovijem dokumentu HZJZ-a, od sada bi svi fakulteti mogli normalno održavati nastavu uživo.

Do sada se na svim fakultetima morala poštovati obveza održavanja razmaka između pojedinih studenata, posebno uzevši u obzir da je dosta mlađe populacije necijepljeno, odnosno nema COVID potvrdu. Tako su se dvorane gdje u normalnim okolnostima može sjediti tristotinjak studenata, popunjavale s tek stotinjak.

Dosta se fakulteta već otprije bori s nedostatnim prostornim kapacitetom, a dosad važećim je mjerama prostor za manevar unutar prostornih gabarita bio još i sužen. Negdje su čitave grupe studenata zbog toga morale biti na online nastavi, dio ili većinu predmeta. To bi se sada, po svemu sudeći, trebalo promijeniti i studenti fakulteta koji su dosad bili na online nastavi, bi se trebali vratiti na faks i predavanja uživo.


ZAVOD JE TU ZA SVA DODATNA OBJAŠNJENJA

Ipak, iz Zavoda za javno zdravstvo napominju da ove, nove preporuke, odnosno ukidanje većine mjera, ne isključuje provedbu drugih preporuka koje su već donesene, kao ni onih koje lokalni ili nacionalni stožeri civilne zaštite mogu donijeti sukladno promjeni epidemiološke situacije.

– Za sva dodatna objašnjenja, a u svrhu izrade specifičnih smjernica, preporučuje se konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao vodeću javnozdravstvenu ustanovu u Republici Hrvatskoj, stoji u dokumentu HZJZ-a.


Izdvojeni članak
maska virus

Tko ne treba nositi masku? HZJZ objavio koje su osobe izuzete od te mjere

Ne moraju svi nositi masku

Ipak, što je slučaj od samog početka pandemije, postoje iznimke glede pridržavanja određenih epidemioloških mjera. Tako, primjerice, neće svi studenti morati nositi masku na licu dok borave u fakultetskim prostorima.

Osobe koje pate od određene vrste invaliditeta ili zdravstvenih problema u kojima im nošenje maske znatno otežava život ili ga dovodi u opasnost, ne moraju nositi maske. To se odnosi, u ovoj specifičnoj situaciji, i na studente s određenim oblicima invaliditeta kao što su: oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim ili motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe.

Studenti s oštećenim sluhom u situacijama u kojima im maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje te osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti, kao što su recimo astmatičari, ne moraju nositi masku. Osim navedenih, od nošenja maske izuzete su osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti te sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.