Pretraga

Vlada smanjila proračun za sufinanciranje prijevoza učenika!

A- A+

Za znanost i obrazovanje novim proračunom za ovu je godinu predviđeno čak 158 milijuna kuna manje u odnosu na prošlu. Na udaru se našao i proračun javnog međumjesnog prijevoza za učenike koji je u odnosu na prošlu godinu manji za gotovo 100 milijuna kuna. Tako će od sljedeće školske godine sufinanciranje prijevoza za učenike pasti sa 75 na 50 posto.

Arhiva: Srednja.hr

Iako je iz Mosta i HDZ-a najavljivano kako će se za znanost i obrazovanje ove godine izdvajati znatno više novca, kako je i potpisano u međusobnim pregovorima, to se nije dogodilo. Predviđeno je u ovom sektoru čak 158,1 milijuna kuna manje, unatoč velikim reformama koje su najavljene u školstvu. Najveći rezovi vidljivi su u smanjenju proračuna za sufinanciranje javnog međumjesnog prijevoza za učenike. Prošle godine on je iznosio 325 milijuna kuna, a ove godine iznosit će puno manjih 231 milijun kuna. Projekcija proračuna za sljedeće dvije godine predviđa još veći rez, pa bi tako proračun za javni međumjesni prijevoz 2017. trebao iznositi oko 178 milijuna kuna.

Ministar Predrag Šustar potvrdio je kako će se od sljedeće godine mjesni i međumjesni prijevoz srednjoškolaca smanjiti sa 75 na 50 posto.

– Udio države u sufinanciranju mjesnog i međumjesnog prijevoza srednjoškolaca iz državnog proračuna smanjuje se od iduće školske godine sa 75 na 50 posto, pri čemu se za socijalno ranjive skupine zadržava financiranje u stopostotnom iznosu, rekao je ministar Šustar na današnjoj sjednici Vlade.

Tim će potezom država godišnje uštedjeti 94 milijuna kuna.

Copy link
Powered by Social Snap